Slab uspjeh u školi, siromaštvo, ali i maloljetničke trudnoće najčešći su razlozi zbog kojih raste broj djece koja školovanje napuštaju već na samom početku.

Iako je osnovno obrazovanje u Republici Srpskoj po zakonu obavezno i besplatno za svu djecu uzrasta od šest do 15 godina, iz godine u godinu sve više đaka školske klupe napušta prije završetka školovanja.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u školskoj 2014/2015. godini osnovnu školu je napustio 31 učenik, dok je godinu kasnije “zbogom” školovanju reklo 45 đaka.

– U najvećem broju slučajeva u pitanju su učenici Romi koji se kada navrše 15 godina udaju, odnosno žene i zasnivaju porodice ili odlaze da žive izvan granica naše zemlje – rekli su u Ministarstvu i dodali da su među razlozima zbog kojih osnovci napuštaju školu neopravdani izostanci, loš uspjeh, bolest, te preseljenje u inostranstvo.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da osim napuštanja škole zbog odlaska u inostranstvo, gdje djeca dalje nastavljaju obrazovanje, nijedan drugi razlog za prekid školovanja nije opravdan.
– Loša ekonomska ili socijalna situacija, pa i loše ocjene ne smiju biti razlozi zbog kojih djeca ne završavaju osnovno obrazovanje. Moramo se boriti za svako dijete u RS da završi bar osnovnu školu. Postoje zakonom propisane mjere kako omogućiti učeniku i prevoz i besplatne udžbenike ako je to potrebno – rekao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Stevica Džogazović ističe da je među đacima koji napuštaju osnovnu školu najviše povratnika.

– To su djeca koja nisu redovno pohađala osnovnu školu i već su napunila 15 godina, pa samim tim po zakonu nisu obavezna da nastave redovno osnovno obrazovanje, te napuštaju školovanje ili polažu vanredno – rekao je Džogazović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Bijeljine Milica Perković kaže da je godinama unazad veliki broj osnovaca napustio školovanje zbog odlaska u inostranstvo.

– U slučajevima kada roditelji hoće da ispišu dijete iz škole zbog teške materijalne situacije ili porodičnih problema, nastojimo zajedno sa Centrom za socijalni rad i Ministarstvom prosvjete pronaći rješenje – rekla je Perkovićeva i dodala da je i među osnovcima prethodnih godina bilo slučajeva da školovanje napuste zbog zasnivanja porodice.

Posebno je zabrinjavajuće to što se starosna granica kada djevojčice postaju majke prije punoljetstva drastično spustila, što potvrđuje i slučaj trinaestogodišnjakinje iz Modriče koja je krajem prošle godine rodila bebu.

Srednjoškolci

U resornom ministarstvu RS kažu da pojava napuštanja redovnog školovanja u srednjim školama nije izražena.

– U periodu od 2010. do 2016. godine procenat napuštanja redovnog školovanja u Republici Srpskoj se kretao od jedan do dva odsto u odnosu na ukupan broj učenika koji pohađaju srednje obrazovanje – rekli su u Ministarstvu.

Razlozi zbog kojih osnovci napuštaju školovanje
– prelazak u drugu školu
– neopravdani izostanci
– loš uspjeh
– stupanje u brak
– bolest
– preseljenje u inostranstvo
– porodični problemi

Glas Srpske