Udruženje građana za pomoć oboljelima od astme „Anemona“ iz Prijedora koje nema stalna novčana primanja, postoji i radi deset godina.

Predsjednica „Anemone“ Ilinka Macura kaže da pretežno putem donacija obezbjeđuju novac kako bi pomogli oboljelima.

– Kada organizujemo neke akcije ili odlazak djece na izlet, skupljamo donacije od lokalnih privrednika i onih koji hoće i mogu da nam pomognu. Iz gradskog budžeta dobijali smo do sada jednom godišnje novčanu pomoć i to nam je bilo veoma značajno. Drugih izvora finansiranja nemamo – kaže Macura.

Ističe da je ovo Udruženje dragocjeno za oboljele, ali da se nemaju kome obratiti za pomoć.

– Grad Prijedor nema pozive za pomoć na koje bismo i mi konkurisali. Tražili smo od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS donaciju, ali oni su nam odgovorili da nemaju para. Žalostan je takav odnos nadležnih jer smo jedino ovakvo udruženje u BiH i regionu – kaže ona.

Dodaje da je za njih bio značajan projekat Fonda zdravstvenog osiguranja „Socijalizacija djece RS“, jer su učestvovanjem u njemu mogli najmlađe članove poslati na more.

– Boravak na morskom zraku olakšava zdravstvene tegobe djece, a za većinu njih to je bio i jedini način da odu na more jer su najčešće iz porodica prosječnog materijalnog stanja. Voljela bi da imamo mogućnosti da djecu iz Udruženja češće vodimo na Jadransko primorje – tvrdi Macura.

Navodi i da za oboljele od astme predstavlja veliku zdravstvenu pomoć boravak na vazdušnoj banji, Kozari.

– U skladu sa novcem koji skupimo, vodimo djecu od tri do pet puta godišnje na Kozaru, oni tamo ostaju nekoliko dana i imaju školu disanja. To budu grupe od oko 20 mališana, tako da godišnje na Kozari boravi i školu disanja pohađa njih 80 – rekla je Macura.

Ističe da će i deceniju postojanja „Anemone“ proslaviti na Kozari tako što će djeci priuštiti dva dana boravka na proljetnjem vazduhu.

Dodaje da im se roditelji djece i oboljeli od astme svakodnevno obraćaju kako bi dobili neko od pomagala za liječenje.

– Nemamo nijedan trenutno inhalator. Putem raznih donacija dobili smo ih oko 15 i davali oboljelima na korištenje, međutim oni nesavjesni nisu vraćali inhalatore tako da smo ostali bez njih – tvrdi Macura. Trenutno imaju uređaje za mjerenje kapaciteta pluća i komorice koje služe za davanje lijeka bebama.

– Ti aparati su veoma skupi i roditelji ih najčešće ne mogu kupiti za liječenje djece, a mi uvijek pozivamo ljude da nama dostave one sprave koje ne koriste ili ako imaju višak – kaže ona.

U Udruženju „Anemona“ ima preko 670 oboljelih od astme, od 3 do 20 godina starosti.

Među njima je i Zorica Galić, koja nastoji da olakša manje astmatične tegobe osmogodišnjeg sina i to uz pomoć članova ovog Udruženja.

– On je unazad 3 godine imao često respiratorne infekcije, testiranjem je utvrđeno da je alergičan na kućnu prašinu i brojne druge alergene i utvrđen blaži oblik astme. Držimo to pod kontrolom i išao je prošle godine na more preko „Anemone“, a pohađa i školu disanja koju vodi pedijatar Azra Pašalić – kaže Galićeva, koja je inače i medicinska sestra u prijedorskom Domu zdravlja.

Zaključuje da djeca u „Anemoni“ mnogo nauče o astmi i shvate da ona nije prepreka za normalan život.

Oko 5.000 oboljelih od astme

Prema podacima prijedorskih zdravstvenih ustanova u gradu na Sani ima između 4.000 i 5.000 oboljelih od astme i hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti.

– Njihovo zdravstveno stanje otežavaju nepovoljne vremenske prilike, kao što su magloviti dani koji su česti u Prijedoru, ali i velika količina vlage. Međutim, na povećanje broja oboljelih utiču i tragovi ratnih dešavanja na našem području, odnosno posljedice osiromašenog uranijuma jer obolijevaju i oni ljudi koji žive u ruralnim sredinama i hrane se isključivo domaćom hranom – tvrdi Macura.

EuroBlic