srna-zbor na karanu (1)Na tradicionalnom narodnom zboru održanom povodom 73 godine od formiranja Prvog karanskog narodnooslobodilačkog bataljona na Karanu nadomak Prijedora preživjeli borci NOR-a i brojni mještani odali su poštu i poklonili se sjenima poginulih boraca ovog bataljona, njihovom djelu i junaštvu.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić istakao je da je grad Prijedor odlučan u tome da se ovakva mjesta i godišnjice obilježavaju.

“Borba protiv fašizma trajno je dobro koje mi moramo njegovati i zbog onih kojih su tada dali svoj živote, ali i zbog generacija koje će doći iza nas. Istorija je takva da će je uvijek neko prekrajati, a mi ne želimo da se zaborave oni koji su dali istinski doprinos u borbi protiv fašizma”, naglasio je Pavić.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić je u obraćanju poštovaocima narodnooslobodilačke borbe poručio da se ne odvajaju od slavne prošlosti koju su stvarali borci zajedno sa narodom Kozare.

srna-zbor na karanu (2)“Ostaćemo vjerni časnom imenu partizana i borbi koju su tada vodili za oslobođenje od fašizma, a ove svetinje kojima smo se danas poklonili podsjećaće uvijek naše potomke i putnike namjernike na hrabre i odvažne borce slavne borbe naroda Potkozarja, Balja i Karana, kojima je dodijeljen orden narodnog heroja za izvanredan doprinos u borbi nad fašističkim okupatorima i njihovim slugama”, rekao je Rodić.

Delegacije grada Prijedora, SUBNOR-a i boračkih organizacija iz Prijedora, ali i susjednih opština Kozarske Dubice i Novog Grada položili su vijence na spomenik palim borcima karanskog bataljona i ispred spomen-bisti narodnih heroja ovog kraja Žarka Zgonjanina i Ratka Marušića.

Karanski bataljon dao je 15 narodnih heroja, a ratovao je na teritoriji svih bivših jugoslovenskih republika, osim u Makedoniji.

SRNA