Prijedorskoj policiji danas je prijavljen grafit koji je uznemirio Bošnjake iz našeg grada.

Naime, na ulazu u mezarje „Pećani“ pojavio se natpis „Srebrenica“ koji je ispisan ćiriličnim pismom, najvjerovatnije crvenim sprejem.

-Policijski službenici CJB Prijedor su nakon prijave izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj. O svemu je obaviješten dežurni tužilac koji je ocijenio da nema elemenata krivičnog djela pa je ova situacija evidentirana kao događaj – rekla je Zvezdana Alendarević, portparolka CJB Prijedor.

Ona je dodala da će policija nastaviti istražne radnje o ovome događaju kako bi pronašli njegove vinovnike.

Prema riječima Omera efendije Redžića, imama Čaršijske džamije koji je sve i prijavio policiji, grafit je najvjerovatnije nastao protekle noći.

Kako nezvanično saznajemo, grafit je prva uočila jedna starija Prijedorčanka koja je krenula da posjeti mezarje.

Prema riječima jednog starijeg stanovnika Pećana kojeg smo zatekli pored ovog mjesta, ovakvi grafiti sigurno nisu dobri.

-Natpis „Srebrenica“ pored muslimanskog groblja u najmanju ruku je neprimjeren. Zaista ne vidim potrebu da se na takav način skrnavi jedno „sveto mjesto“ a zna se šta za Bošnjake znači Srebrenica i kakvo je stradanje bilo i tamo ali i ovdje. Bruka je ovo za naš grad s obzirom da ljudi žele da žive zajedno i grade dobre odnose koje kvare ovakvi i slični incidenti – rekao nam je ovaj Prijedorčanin koji nije želio da se predstavi.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com