U prijedorskom preduzeću “Komunalne usluge” značajan dio prihoda zarađuju od plasteničke proizvodnje cvijeća. U staklenicima je u toku priprema za proljećnu sadnju i prodaju, a u ovom preduzeću svake godine su angažovani na proljećnom uređenju grada.

Preduzeće “Komunalne usluge” u dva ciklusa godišnje proizvede oko 45.000 sadnica brojnih vrsta cvijeća.

Zbog izuzetno hladne zime, praćene niskim temperaturama, tokom prethodnog perioda, zagrijavanje staklenika bilo je najveći problem.

“Preko noći su bila dežurstva, 24 sata se zagrijavaju staklenici, a takođe veliki problem je i skup repro materijal. Skupa su i kvalitetna sjemena, kao i supstrati za pikiranje, za sjetvu”, kaže Davor Rajlić, rukovodilac RЈ “Rasadnik i zelenilo” u preduzeću “Komunale usluge” Prijedor.

Najveći dio sadnica plasira se na području Prijedora, ali i mjesnih zajednica. Ipak, jedan dio se i proda građanima u krugu ovog preduzeća, po povoljnim cijenama.

“Trenutno sad pikiramo, zimska proizvodnja cvijeća i pikiranje je u toku, prebacujemo ga u čašice i pripremamo za proljećnu sjetvu. U aprilu kreće uređenje grada. Od materijala najviše imamo maćuhica. Tu su i salvija, petunija, begonija, ageratum i druge vrste parkovskog cvijeća”, kaže Јelena Trninić, radnica preduzeća “Komunalne usluge” Prijedor.

“Јedan dio tog cvijeća se proda, prodaja se vrši u Donjoj Puharskoj, u krugu komunalnih usluga. Cijene su kao i na pijaci i nisu dugo mijenjane, iznose pola marke po komadu”, ističe Davor Rajlić, rukovodilac RЈ “Rasadnik i zelenilo” u preduzeću “Komunale usluge” Prijedor.

Uređenje parkova i zelenih površina u gradu počeće u aprilu.

RTRS