srusen parkur park (1)Prijedorski Parkur park koji je napravljen zahvaljujući Omladinskom humanitarnom udruženju „Čisto srce“ Prijedor srušen je tokom jučerašnjeg dana.

Tako je ovaj park, napravljen 16. avgusta u saradnji sa mladima iz Omladinskog centra Gornji Vakuf/Uskoplje, „Crveni osmijeh“ Mostar i Optimisti 2004 iz Kozarca, uspio da „preživi“ nepunih 15 dana.

Kako smo obaviješteni iz OHU „Čisto srce“ Prijedor, veći dio parka napravljenog za vježbanje ekstremne discipline Parkur, srušile su majke djece koja su se igrala u dječijem parku koji se nalazi u neposrednoj blizini, u naselju Raškovac iza zgrada u ulici Žarka Zgonjanina 15-21.

„Majke kao razlog rušenja navode da je park bio opasan za njihovu djecu i da one nisu mogle da spriječe svoje šestogodišnjake da se penju na elemente namijenjene za parkur. Moram istaći da je na elementima u parku napravljen natpis da je zabranjeno za djecu ispod 12 godina, te da odrasli elemente koriste na svoju odgovornost“, potvrdio nam je Mile Vujasin, predsjednik „Čistog srca“.

On je izrazio veliko razočarenje zbog postupka mještana Raškovca jer do sada nije zabilježen niti jedan problem, bilo sa strane omladinaca koji se bave parkurom, bilo sa strane djece ili roditelja.

„Ni činjenica da su ovaj park napravili omladinci iz više gradova u BiH kao svoj zajednički projekat nije smetala pojedinim osobama da ga sruše. Ako je i postojao neki problem, nezadovoljni roditelji su nam se mogli obratiti jer se naše kancelarije nalaze u neposrednoj blizini parka. Ovako, ne samo što su sprave porušene i dobrim dijelom oštećene, narušeni su i međuljudski odnosi“, istakao je Vujasin.

On je dodao da su mu se već obratili neki stanovnici ovog naselja pružajući podršku i osuđujući vandalsko uništavanje Parkur parka, ali zbog želje da se „ne zamjere“ pojedinim komšijama, ne žele o tome javno govoriti.

Na kraju, nakon uništavanja dugo čekanog Parkur parka, mladi koji se bave ovom disciplinom ponovo nemaju gdje da treniraju. Postavlja se pitanje, da li je to sramota za naš grad?

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić i OHU Čisto srce
srusen parkur park (2) srusen parkur park (3)