medjunarodni dan nestalih-izvor (1)Porodice nestalih u Prijedoru su danas na stilizovanoj silueti od stiropora ostavljali poruke kojima traže da se ubrza traženje nestalih i identifikacija čime je u organizaciji udruženja Prijedorčanki “Izvor” obilježen 30. avgust, Međunarodni dan nestalih.

“Međunarodni dan nestalih osoba je prilika da se još jednom ukaže na neprihvatljivu činjenicu da skoro dvije decenije nakon rata još uvijek postoje žrtve kojima ni kosti nisu pronađene. U Prijedoru identitet nije vraćen za 827 osoba”, poručili su iz “Izvora”.

Naveli su da je današnja instalacija namijenjena slučajnim prolaznicima, svim građanima Prijedora, ali i članovima porodica i prijateljima nestalih osoba, koji će ponovo dobiti priliku da javno pokažu kako nisu zaboravili svoje najmilije.

Ukupno se za Prijedor vodilo 3.176 nestalih osoba, od čega 260 žena i 102 djece. Većina njih su nestali kao civili, a jedan broj se odnosi na ratne zarobljenike.

medjunarodni dan nestalih-izvor (2)U organizaciji današnjeg događaja na Trgu majora Zorana Karlice i u Kozarcu učestvovali su Centar za mlade “Kvart” i Udruženje građana “Optimisti 2004”.

Siluete namijenjene za poruke građana institucijama nadležnim za traženje nestalih dio su šire kampanje koja se danas odvija u više gradova u BiH uz podršku Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić