medjunarodni dan nestalih-zanemarene srpske zrtveČlanovi prijedorske Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila okupili su se na Trgu majora Zorana Karlice povodom Međunarodnog dana nestalih i izrazili nezadovoljstvo radom nadležnih institucija BiH za traženje nestalih, jer zanemaruju srpske žrtve.

Porodice nestalih sa područja regije Prijedor traže od Savjeta ministara BiH da razmotre izvještaj o radu Instituta za nestala lica BiH, donesu odgovarajuće mjere, te da budu obezbijeđeni uslovi da se ubrza proces traženja nestalih, uključujući izmjene i dopune zakona o nestalim licima.

Predsjednik Organizacije Zdravka Karlica rekla je da na području prijedorske regije potražuju 54 borca i 83 civila, te ocijenila da se u proces potrage za nestalima previše umiješala politika.

“Uopšte nismo zadovoljni procesom traženja. Dok nije osnovan Institut za nestala lica, nađeno je i ekshumirano mnogo više Srba”, istakla je Karlica.

Prema njenim riječima, taj proces je zaustavljen, što se tiče Srba, od kako je počeo da radi Institut za nestala lica BiH.

Karlica je dodala da je Evropska komisija u izvještaju o napretku BiH u 2010. godini konstatovala da je zabrinjavajuće što je ekshumiran i identifikovan mali broj srpskih žrtava.

Na Međunarodni dan nestalih Zora Petrović i njenih dvoje djece već 22 godine proživljavaju istu agoniju. O sudbini muža i oca Dušana ne znaju ništa od kada je nestao na bihaćkom ratištu 1992. godine

“Ovo me potresa unazad 22 godine, teško mi je i ne znam šta da kažem osim da smo nezadovoljni jer se za sve ove godine traženja valjda već moglo nešto naći”, rekla je Petrovićeva.

Od ukupnog broja nestalih na regiji Prijedor, 29 je Prijedorčana. Republika Srpska traga za 1.691 vojnikom i civilom, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj još nalazi 625 ekshumiranih, a neidentifikovanih tijela.

Članovi Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora nosili su transparente kojima su prozvali Međunarodnu komisiju za nestala lica, Institut za nestala lica BiH i Tužilaštvo BiH za, kako su naveli, usporavanje procesa traženja nestalih i neravnopravan tretman srpskih žrtava.

SRNA