bezbjednost u saobracaju-pocetak skoleNovu školsku godinu u Prijedoru će 160 đaka područnih škola u Gomjenici i Tukovima, koje su u maju poplavljene, započeti putovanjem javnim prevozom i to će u gradu na Sani biti predmet posebne pažnje svih subjekata direktno ili indirektno nadležnih za bezbjednost đaka u saobraćaju.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor i Oštra Luka Stevica Džogazović rekao je da je to specifična situacija nastupajuće školske godine i da je prevoz za đake poplavljenih škola obezbijedila gradska uprava.

“Novi momenat je da među njima imamo djecu od šest godina koja polaze u prvi razred i koja se prvi put susreću sa školom i odmah počinju biti uključeni u saobraćaj”, kazao je Džogazović novinarima u Prijedoru gdje je danas održana sastanak predstavnika svih subjekata nadležnih za bezbjednost saobraćaja.

On je naveo da su sve centralne škole ograđene, ali da ima veliki broj područnih koje nisu.

“Tu treba dosta toga učiniti za šta su potrebna znatna sredstva. Dio škola se nalazi i uz magistralne i regionalne puteve, a mjera bezbjednosti nikad nije dovoljno”, dodao je Džogazović.

Inspektor Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor za poslove bezbjednosti saobraćaja Marinko Gnjatović rekao je da policija ima i preventivne i represivne aktivnosti u cilju što bezbjednijeg učešća đaka u saobraćaju od početka nove školske godine.

“Snimili smo pristupne saobraćajnice prema svim školama, kao i stanje saobraćajne signalizacije. Od početka septembra kreće i fizička regulacija saobraćaja u neposrednoj blizini škola, a u drugoj polovini septembra počinju predavanja o osnovama bezbjednosti učešćca đaka u saobraćaju”, rekao je Gnjatović novinarima u Prijedoru.

Od represivnih mjera on je najavio vanredne tehničke pregledi za sve autobuse koji vrše javni prevoz đaka, kao i pojačane kontrole vozača u blizini škola.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” Prijedor Sanja Munjiza rekla je da ova škola od prošle školske godine ima školsku policiju, a da su i matična i područna škola ograđene.

“Školska policija će već prve semdice biti na kapiji da brani roditeljima ulazak autima u školsko dvorište. Naši školski policajci su članovi saobraćajne sekcije i nose svijetleće prsluke da bi ih se lakše uočilo”, kazala je Munjiza.

Olivera Rosić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora rekla je da će u novu školsku godinu u osnovne i srednje škole u Prijedoru 1. septembra krenuti oko 9.400 đaka, među kojima je gotovo 600 prvačića.

“Svi prvačići dobiće od grada prigodne poklone posvećene upravo bezbjednosti u saobraćaju”, kazala je Rosić.

Sastanku posvećenom zajedničkim aktivnostima s ciljem povećanja stepena bezbjednosti školske djece u saobraćaju prisustvovali su predstavnici osnovnih škola, gradske uprave, CJB Prijedor, Teritorijalne vatrogasne jedinice, komunalne policije, “Autotransporta”, Auto-moto društva Prijedor i preduzeća “Komunalne usluge”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić