„Arselor Mital“ dao je poslednju ponudu za kupovinu državnih akcija Rudnika železne rude Ljubija i definitivno želimo odgovor Vlade RS na tu ponudu, izjavio je za „EuroBlic“ direktor ove kompanije iz Prijedora, Mladen Jelača.

Dodaje da podela RŽR i neki potezi komplikuju situaciju, ali da u ovom momentu Vlada RS ima sve argumente na stolu, te da se po stavovima ljudi koji odlučuju može zaključiti da će se odluka doneti vrlo brzo. Objašnjava da kompanija zbog ugovora iz 2004. kada je sa RŽR „Ljubija „osnovala zajedničko preduzeće, koje je danas „Arselor Mital“ Prijedor, ima prioritet u odnosu na druge ponuđače.

– Mi kao partneri u tom sistemu imamo preče pravo, ali postoji i odredba u ugovoru da „Arselor Mital“ ima eksploataciono pravo na području Ljubije i Tomašice, što može apsolutno da ukazuje bilo kome partneru jasan stav oko opredelenja koja su tim ugovorom data – ističe on. Dodaje da je „Arselor Mital“ pre devet godina dostavio Vladi RS ponudu za kupovinu državnih akcija RŽR „Ljubija“.

– „Arselor Mital“ je svoj interes za privatizaciju rudnika Ljubija izrazio još 2008. godine, dali smo ponudu koja ima sve elemente kao i poslednja, ali nikada Vlada RS nije donela odluku o toj ponudi – rekao je Jelača.

Smatra da prodaja RŽR „Ljubija“ ne bi trebalo da bude tema dnevnih političkih prepucavanja i da to nikome ne donosi dobar ishod i perspektivu, te da bi odluku trebalo doneti što pre.

– Zato bi tu priču trebalo vratiti u institucije zadužene za njeno rešavanje, jer mi smo mnogo vremena izgubili, i smanjili su se depoziti u Omarskoj što daje sve manje šanse da aktiviranje „Ljubije“ bude kvalitetno. Bilo ko da uđe u „Ljubiju“ i pokuša da ponovo aktivira proizvodnju, suočiće se sa nizom problema, totalno devastiranim područjem sa kapacitetima koji nisu za upotrebu– tvrdi direktor „Arselor Mitala“.

Ističe da oni ne žele da se mešaju u politiku, sa kojom ih često drugi mešaju. Priča da je lokalno rukovodstvo sa bivšim gradonačelnikom Prijedora i predsednikom DNS Markom Pavićem, prepoznalo značaj ove kompanije za grad i RS.

– Naš dosadašnji rad je dovoljan argument ljudima na lokalnoj političkoj sceni da zaista sa pravom mogu da izkažu stav kako smo zaslužili da nastavimo rudarstvo u ovom gradu – rekao je Jelača. Zaključuje da u ponudi zainteresovanih ponuđača, nije bitan samo novac o kojem se najviše govori, već i program razvoja rudnika, o čemu bi trebalo da odluči struka.

Inspektori u kontroli

Poreska uprava RS je 2015. godine donela rešenje kojim se “Arselor Mital” zadužuje za oko 50 miliona KM poreza na dobit po osnovu transfernih cena.

– Nakon naše tužbe, sud je, uvažavajući sve naše dokaze koje smo isticali i tokom poreske kontrole, u septembru 2016. godine doneo presudu kojom je poništio rešenje Poreske i vratio predmet na ponovni postupak. To je i razlog što su inspektori najavili da će ponovo doći u kontrolu – objašnjava Jelača.

EuroBlic