kv-poljaciKolo „Tomislav-Osieczov“ je zajednica koja okuplja Poljake porijeklom iz Bosne, a djeluje u Boleslavcu i okolini Vrocslava u Poljskoj. Članovi ove zajednice nedavno su posjetili Memorijalni centar na Mrakovici. Među njima je bio i Herman Stroka:

– Moj djed je u Bosni živio preko 50 godina, moji roditelji su rođeni u Bosni. Ja sam rođen u Donjim Bakincima kod Laktaša i imao sam osam godina kad smo, poslije Drugog svjetskog rata, otišli u Poljsku. Otišlo nas je oko 16 hiljada Poljaka, koji smo se naselili oko Bolislavca i
Novogrodjeca, u blizini Vrocslava. Mi smo potomci Poljaka iz Galicije (Ukrajina), koje je austrougarska uprava naselila na ovom području krajem 19. I početom 20. vijeka. Formirali smo Kolo „Tomislav-Osieczov“ i uspostavili kulturnu saradnju sa opšinom Srbac. Ovom prilikom obići ćemo Bakince, Martince, Grabašnicu, gdje ćemo na lokalnim grobljima postaviti table za naše pretke koji su tamo sahranjeni. Moja supruga je, takođe, rođena u Grabašnici u Bosni i imala je svaga šest godina kad se sa roditeljima preselila u Poljsku – rekao je Stroka.

– Ja sam već jednom posjetio ovaj spomen-kompleks i na Memorijalnom zidu našao imena nekih Poljaka iz mog sela koji su se borili i poginuli u partizanima. Mi o tome pričamo našoj djeci i zato smo došli da posjetimo ovaj spomenik i prisjetimo se naših predaka koji su se uključili u antifašistički pokret. Uvijek kad idemo na more, nastojimo obići i područje na kojem smo se rodili – pojasnio je Stroka.

Mama i baka Adele Sliha su rođene u Bosni.

– Mama i ja smo rođene u Srpcu. Poslije smo se preselili u Poljsku. Naši preci su, dok su živjeli u Bosni, njegovali svoju kulturu, ali su prihvatili i dio ovdašnjih običaja i kulture, koja nam je zapravo zajednička. Tome što su „ponijeli“ iz ovih krajeva, naši roditelji su naučili nas, a mi to sada, i kroz ovakve posjete, prenosimo na našu djecu. Ovo je rodna zemlja nas i naših roditelja, i nama najdraža. Tu ljubav prenosimo i na mlade naraštaje. Ovu posjetu ćemo zabilježiti i prikazati onima koji nisu došli ovaj put. Nama je kuća u Poljskoj, ali je srce u Bosni – naglasila je Sliha.

Kozarski vjesnik