sipa-agencija-akcijaPolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Prijedora lišili slobode Milojicu Boru, rođenog 1962. godine u Prijedoru i Želislava Rivića, rođenog 1954. godine u Banjoj Luci.

Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u julu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na stanovništvo nesrpske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Ljubijskog bataljona VRS, na području Prijedora, Hambarina, Ravske i Ljubije, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata te počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke, romske i hrvatske nacionalnosti na navedenom području.

Osumnjičeni su da su lično i direktno počinili ubistvo najmanje 19 žrtava na nekoliko lokacija na području navedenih mjesta.

Između ostalog, osumnjičeni se terete za ubistvo devet osoba romske nacionalnosti, ubistvo devet osoba bošnjačke nacionalnosti i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti koja je ubijena u mjestu Ravska.

Neke od žrtava ubijene su u prisustvu članova njihovih porodica.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinjenim ubistvima počinili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, čime su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, navedene osobe bit će predate nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje, navedeno je u saopštenju za javnost.

Klix.ba