ilustracija-sistematski-pregledGojaznost, nepravilo držanje i karijes najčešći su zdravstveni problemi kod osnovaca i srednjoškolaca na području Prijedora. To je utvrđeno prilikom sistematskih pregleda, koje su obavili ljekari prijedorskog Doma zdravlja. Sistematski pregledi su, kao i prethodnih godina, organizovani za učenike III,VI i IX razreda osnovnih i IV razreda srednjih škola, a njima je obuhvaćeno oko 2.400 djece.

– Pregled je podrazumijevao opšti klinički, fizijatrijski i stomatološki pregled – rekla je dr Zemira Ahmić, specijalista porodične medicine.

Uporedo sa pregledima obavljene su preventivno-promotivne aktivnosti koje obuhvataju pravilnu ishranu, pravilno držanje tijela uz adekvatnu fizičku aktivnost i održavanje oralne higijene. Nisu izostavljene ni teme prevencije pušenja, narkomanije, alkoholizma i vršnjačkog nasilja, a učenicima su podijeljeni promotivno-edukativni materijali prilagođeni uzrastu djeteta.

Iz Doma zdravlja Prijedor poručili su da će učenici kojima je sistematskim pregledom utvrđeno postojanje bolesti ili poremećaja zdravstvenog stanja, biti upućeni na dodatne specijalističke preglede, a roditelji djece dobiti obavještenje o preporučenim dodatnim pretragama.

Cilj obavljanja sistematskih pregleda je prevencija i rano otkrivanje bolesti i poremećaja u rastu i razvoju djece.

RTV Prijedor