srpskacafe-branko-malnovic-fidel-kastro-1Fidel jeste umro, ali Republika Srpska i BiH se, po mnogima, s pravom mogu nazvati jedinim zemljama na svijetu koje imaju živog dvojnika vođe kubanske revolucije – Branka Malnovića (79), zvanog Kastro iz Prijedora!

Malnović svoj nadimak nosi više od pet decenija, a dobio ga je 1959. godine kada je iz Beočina preselio u Prijedor da radi u rudniku “Ljubija” da bude lijevi bek fudbalskog kluba “Rudar”. Dao mu ga je poslovođa Branko Bjekić zbog crne kovrdžave brade koju nosi od avgusta 1956. godine iz protesta i revolta.

– Nisu dali da se u Srbiji bavim privatnim biznisom, a ne budem član partije. Zato sam pustio bradu – kaže Malnović za SrpskaCafe i dodaje da je nadimak po najpoznatijem kubanskom vođi dobio iste godine kada je Kastro postao predsjednik vlade svoje zemlje.

Zanimljivo je da je prijedorski Kastro u penziju otišao kao miner u rudniku “Ljubija”, zbog čega o eksplozivu zna sve živo.

srpskacafe-branko-malnovic-fidel-kastro-2– Kroz ruke mi je prošlo barem 10 kompozicija eksploziva ili 900 tona čime bi se pola zemljine kugle moglo dići u vazduh. Ipak, nikada nisam upadao u opasne situacije. Držao sam se pravila i sigurnosnih procedura – objašnjava Malnović.

On dobru životnu kondiciju, zdravlje i vitalnost duguje kretanju i sportskom ribolovu, a može ga se vidjeti kako sa kolegama često odigra partiju remija i šaha u lokalnom Klubu penzionera.

Takođe, Malnović je nastupajući za pančevački “Dinamo” bio dvostruki šampion Srbije u boksu, a može se pohvaliti i time što je svojevremeno proglašen za učenika generacije u srednjoj školi u Aleksincu.

Pamti i da je za opkladu pojeo kajganu od 25 jaja, 160 ćevapa u osam lepinja i punu tepsiju šampita, kao i da je bio najbrži i najbolji lijevi bek u istoriji prijedorskog “Rudara”.

O tome najbolje govori i podatak da nijednom za više od sedam godina aktivnog igranja nije dobio žuti, a kamoli crveni karton.

Srpskacafe.com

srpskacafe-branko-malnovic-fidel-kastro-4srpskacafe-branko-malnovic-fidel-kastro-3