sud-bih-7Odbrana optuženog Dragoje Zmijanjca, optuženog za zločine na području Prijedora, zatražila je da Sud BiH donese oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza Tužilaštva BiH. Izricanje presude zakazano je za 28. novembar.

Branitelj Nebojša Pantić je naveo da se Državno tužilaštvo u svojim završnim riječima baziralo na to kako je dokazan širok i sistematičan napad na području Prijedora.

“Tužilaštvo se u završnim riječima svega oko 30 posto bavi ovim predmetom i konkretnim slučajem, a oko 70 posto se bavilo širokim i sistematičnim napadom i njegovim dokazivanjem. Posvećena je pažnja širokom i sistematičnom napadu, znajući da je teško uspostaviti vezu između tog događaja i Dragoja Zmijanjca”, rekao je Pantić.

Odbrana također navodi da, iako Tužilaštvo u optužnici za optuženog Zmijanjca tvrdi da je bio pripadnik neidentificirane policijske ili vojne paraformacije, u svom dokaznom postupku nije ponudilo niti jedan dokaz o tome. Stoga, kako je istakao Pantić, Tužilaštvo ne može ni tvrditi da je optuženi djela koja mu se stavljaju na teret učinio svjesno i u sklopu širokog i sistematičnog napada.

Optužnica Zmijanjca tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti, usmrtivši jednog civila bošnjačke nacionalnosti, te prijetio članovima njegove porodice.

sud bih (3)Jedan od glavnih svjedoka Tužilaštva Halid Dedić, sin ubijenog Halila Dedića, prema mišljenju Odbrane, nije svjedok kojem bi se trebalo pokloniti povjerenje zbog radikalnih razlika u iskazima.

“Svjedok je 1997. godine događaj opisao sasvim drukčije. Tužilaštvo je imalo ovu izjavu sve vrijeme pa čak i tokom ispitivanja svjedoka, ali je nikada nije koristilo. Vrlo čudno, morate se složiti”, rekao je branitelj Pantić.

Za iskaze svjedokinja tužilaštva Emire Žerić i Dijane Brkić, koje su ispričale kako su vidjele da je Dragoja Zmijanjac upucao Halila Dedića, Odbrana smatra da su neistiniti.

“Vještak medicinske struke nije pronašao tragove nikakvog pucanja na tijelu Halila Dedića, stoga smatram da su svjedokinje sve to izmislile. One su svoj status u Americi izgradile na ovom predmetu, kao svjedoci. Lažno svjedoče za svoj status”, rekao je Pantić.

Odbrana je također skrenula pozornost da su određeni svjedoci Tužilaštva optuženog prilikom svog svjedočenja nazivali po prezimenu Zmijanjac, ili nadimku Zmicko, te dodalo da isti taj nadimak i prezime ima rođak optuženog, Dragan Zmijanjac zvani Zmicko.

“U iskazu jednog od svjedoka koji nije saslušan u ovom predmetu, stoji da ga je u logoru pretukao Dragoja Zmijanjac, te ga opisuje kao čovjeka sa velikim ožiljcima na licu i glavi, kakve je imao upravo Dragan Zmijanjac, rođak optuženog, a ne moj branjenik”, rekao je branitelj.

Također, Pantić je podsjetio na iskaze svjedoka Odbrane koji su ispričali kako su lično od Dragana Zmijanjca čuli da je ubio Halila Dedića, te da se hvalio sa tim.

Odbrana je zaključila da Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi Zmijanjac počinio djela za koja je optužen i traži da Sud BiH donese oslobađajuću presudu.

BIRN