avaz-istraga-maksimovic-ubistvo (3)Milan Maksimović (50), kojeg je prema optužnici ubio Radan Vekić (24) iz Prijedora, pozajmljivao je novac uz zelenašku kamatu, ustvrdio je svjedok tužilaštva Vekićev brat, Mladen.

– Od Maksimovića sam deset puta pozajmljivao novac uz kamatu. Tog dana kada je ubijen zvao me je ujutro da mu vratim novac. Dugovao sam mu 200 maraka kamate. Poslije sam ga zvao telefonom i našli smo se popodne u selu Puzići kod Prijedora i dao sam mu novac. Potom smo se razišli. Uveče sam saznao da je ubijen – kazao je Mladen Vekić u banjalučkom Okružnom sudu.

Tužilac Žana Bojić sudu je istakla da ovaj svjedok promijenio iskaz u odnosu na onaj dat u istrazi. Pročitala je izjavu koju je Mladen Vekić dao tokom istrage u kome je rekao da je Maksimoviću dugovao 100 KM. Svjedok je kazao da se tad bojao da kaže istinu jer je pretučen u policiji.

avaz-radan vekic– Nakon ubistva priveli su i mene i brata. Tukli su me da priznam da sam ja ubica, ali nisam imao šta da priznam – rekao je Mladen.

Njegovim saslušanjem Tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza. Branilac Radana Vekića, advokat Krstan Simić predložio je saslušanje nekoliko svjedoka kao i optuženog. Kazao je da će dokazati da je ubijeni stalno prijetio i pritiskao optuženog da mu vrati dug uz zelenaške kamate.

Prema optužnici, Radan Vekić je Maksimovića usmrtio hicima iz vojničke puške M-48 14. maja ove godine na lokalnom putu u selu Špadići kod Prijedora.

Tog dana on je pozvao telefonom Maksimovića i tražio da se nađu u Prijedoru na benzinskoj pumpi, jer hoće da mu vrati dug. Međutim, nešto kasnije je ubica opet pozvao žrtvu i rekao da mu je “golf” ostao u kvaru u Špadićima i da dođe po njega. Vekić se sakrio iza svog vozila i kada se Maksimović pojavio ubica je ustao i pucao na žrtvu iz puške. Pogodio ga je s dva hica u grudi i glavu.

Glas Srpske
Foto – Dnevni avaz