blic-vocari-gubici-1Prijedorski voćari su nezadovoljni što nisu dobili naknade za štetu koju je prije pet meseci nanio mraz u voćnjacima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, šteta na površini oko 42 hektara iznosi 228.714 KM.

Stanko Mršić iz prijedorskog sela Babići kaže da je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, prinos kruške i jabuke, u njegovom voćnjaku, na površini od oko dva hektara umanjen za 30 odsto.

– Imali smo mraz pa led. Zbog vlage su se pojavile i biljne bolesti pa smo voće morali dodatno tretirati. Troškovi su nam uvećani, a gubitak procijenjen na 10.000 maraka. Ne vrijedi ništa pričati, ne možemo ništa dobiti – smatra Mršić.

Potpredsjednica Udruženja voćara iz Prijedora, Ilinka Macura, ističe da su ovogodišnji vremenski uslovi samo dodatno pogoršali položaj voćara.

blic-vocari-gubici-3– Zbog velike količine padavina 2014. godine, plodovi voća su opali, naredna godina bila je sušna, dok je aprilski mraz doveo voćare u bukvalno nepovoljan položaj – ističe Macura.

Prijedorske voćare nije poštedilo ni vrijeme posljednjeg ljetnjeg mjeseca. Olujno nevrijeme i grad u avgustu oštetili su stabla i plodove voća, a šteta je procijenjena na 66.330 KM.

Macura tvrdi da bi isplaćene naknade za štetu spasile ovu granu proizvodnje. Iz Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora kažu da ove naknade nisu predviđene lokalnim pravilnicima i zakonskim aktima. Zato one nisu ni planirane u gradskom budžetu.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS su nas obavijestili da „ministarstvo razmatra način da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u okviru svojih mogućnosti“.

Podsjećaju da resorno ministarstvo subvencioniše premiju osiguranja usjeva do 50 odsto i pozivaju poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju.

blic-vocari-gubici-2Izgubljeno 445 tona

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u prijedorskim voćnjacima površine 42,26 hektara izgubljeno je 445,45 tona voća. Prinos šljive umanjen je za 85,75 odsto, kruške za 52 odsto i jabuke za 44 odsto.

Blic.rs