novosti-pavic-kraj-mandataPosle dvanaest godina na mestu gradonačelnika Prijedora, Marko Pavić rešio da se povuče. Od crne rupe u BiH, Prijedor pretvorio ucentar regiona. Pre sedam godina, bilo 13.000 nezaposlenih, a sada ih je 6.900

I to se dogodilo. Nakon 12 godina na mestu gradonačelnika Prijedora, Marko Pavić odlazi sa funkcije. Odlazi, jer on tako želi, i zato što misli da je došlo vreme da se posveti porodici. Tako, sad već legendarni i omiljeni gradonačelnik, odlazi kad je na vrhuncu i to samovoljno, što je jedinstveno u BiH, jer nije bilo i nema osobe na ovim prostorima koja se povlači sa javne funkcije na vrhuncu moći.

Prijedor je za 12 godina postao regionalni centar. Privrednici imaju najbolje uslove za investitore. Kultura, sport i turizam su na najvišem nivou u celoj BiH.

pavic nije kandidat za gradonacelnika (1)Pred početkom realizacije su i kapitalni infrastrukturni projekti, poput izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, i izgradnja brze ceste Prijedor – Kozarska Dubica.

Eto, kaže Marko Pavić za “Novosti”, došlo je konačno vreme za rastanak.

Za sebe kaže da je i jedini gradonačelnik u BiH koji je na svakim izborima dobijao sve više glasova, a to samo pokazuje šta su o njemu i njegovom radu mislili njegovi sugrađani za protekla tri mandata.

– Podrška mojih sugrađana, mojih Prijedorčana, terala me je napred sve ove godine. Da radim i kopam za naš grad. Tri mandata sam proveo u fotelji gradonačelnika i to je bilo dovoljno. Sećam se kao juče kad sam prvi put ušao u zgradu grada Prijedora, tada opštine. Evo, nakon 12 godina došao je dan da odem, ali odlazim kao ponosan gradonačelnik bez trunke kajanja da nešto nisam uradio za bolji Prijedor. Ponosan sam na ono što ostavljam iza sebe. Bilo je mnogo skeptičnih kad sam kovao plan šta sve treba da uradimo da bi Prijedor krenuo napred – kaže Pavić.

Od kasabe, Prijedor je postao pravi grad. Od crne rupe na karti BiH i regiona, to je danas prosperitetan grad i mesto za život.

gradonacelnik pavic-posjeta vrtic (1)Kaže da mu je zadovoljstvo kad se okrene iza sebe i kad vidi šta je sve uradio za svoje sugrađane.

– Danas vidim zadovoljne građane, zadovoljne privrednike koji danas gledaju grad kao najboljeg saradnika. Tu je zadovoljstvo sportista, kulturnih i obrazovnih radnika. Ostavljam na desetine novih ili renoviranih objekata koji će trajno služiti Prijedorčanima – ističe Pavić.

Odluku da se povuče sa mesta gradonačelnika je, kaže, lično njegova, bez ikakvog pritiska.

– Povlačim se radi svoje porodice i zdravlja, ali i želje da jedan deo života uživam u porodičnom krugu – ističe Pavić.

Za 12 godina na mestu prvog čoveka Prijedora, kaže, najteže mu je bilo na samom početku.

skupstina grada 9mart-usvojen izvjestaj gradonacelnika (2)– Morao sam da menjam ambijent i klimu u skupštini grada. Sednice su bile mučne. Pune žuči i ružnih reči. Prekidane i odlagane unedogled. To je bio jedan od najtežih zadataka da se uvede normalan rad skupštine i nametnu samo rasprave o gradskim temama i pitanjima koje su bitne za građane i za razvoj Prijedora. Kad smo u tome uspeli, Prijedor je mogao da krene napred. To smatram velikim uspehom i najvećim izazovom – navodi Pavić.

Ponosan je, kako ističe, da je nakon 12 godina borbe za Prijedor uspeo da se izbori sa svim grupama građana koje žive u gradu na Sani i da svi danas budu zadovoljni statusom.

– Prijedor je grad sa najvećim brojem povratnika u BiH. Ima ih oko 25.000, tu je 18.000 raseljenih i oko 4.000 izbeglica. Trebalo je naći zajednički jezik sa svim kategorijama koje su bile različite. Onda smo osmislili projekat “Prijedorčanin”. Svi smo Prijedorčani, a ne domicilni, izbeglice ili povratnici. Svi smo Prijedorčani i zajedno želimo da gradimo naš Prijedor za našu decu. Bio je težak zadatak uspostaviti korektne međunacionalne odnose u Prijedoru, ali se uspelo u tome. Danas se u Prijedoru niko ne deli, već smo svi Prijedorčani i to je velika pobeda – dodaje Pavić.

dan grada prijedora-svecana akademija (4)Jedan od ključnih događaja za napredak i razvoj Prijedora bilo je stvaranje povoljnog ambijenta za investiranje u ovaj grad.

– Povoljan ambijent za investiranje stvoriti u Prijedoru bio je veoma težak posao. Grad je pre desetak godina nosio etiketu crne rupe u BiH. Stranci, ambasadori i investitori su bežali od Prijedora i zaobilazili ga u velikom luku. Ali mukotrpnim radom Prijedor je pre nekoliko godina postao prvi grad u BiH koji je dobio BFC sertifikat kao najpovoljnije poslovno okruženje u BiH i četvrti grad među gradovima u Evropi po uslovima investiranja – ističe Pavić i dodaje da je ta borba za najbolji mogući ambijent za privrednike iscrpljujuća i najteža moguća.

– Mnogi u šali kažu da je najteže raditi u rudniku ili na građevini. Ja kažem da je najteže boriti se da od nekog grada napraviš bolje mesto za život. To su vanljudski napori.

Prema rečima Pavića, velika borba je bila i kako obezbediti posao za sve nezaposlene u ovom gradu.

– Prijedor je pre sedam godina imao 13.000 nezaposlenih na birou. Sada ima 6.900 i taj broj opada. Kad je bila najveća ekonomska kriza, mi smo zapošljavali ljude i pomagali otvaranje preduzeća i jačanje prijedorske privrede, koja i danas radi pozitivno. To je kvalitet koji ostaje gradu – kaže Pavić.

O napretku Prijedora u budućnosti ne treba se brinuti, kaže Pavić, jer su pred vratima realizacije najbitnijih projekata za grad.

– Za dve do tri godine započeće izgradnja auto-puta Banjaluka – Prijedor – Novi Grad i brza cesta Prijedor – Kozarska Dubica. To su realni projekti koji će ako bude sve po planu biti završeni do 2020. godine. Putevi su budućnost i bez njih nema velikih investicija, zato svi moramo raditi na jačanju putne infrastrukture širom Srpske – ističe Pavić.

LOŠ TRAG

Kao jedan loš trag, kaže Pavić, ostaje delovanje grupice ljudi koji anonimno pišu i šaraju grad.

– Nikada im nisam dozvolio da se raduju. Poručujem im da svoju bolesnu psihu leče i dalje šaranjem po gradu. Ali i da znaju da njihov uticaj nikada neće biti u gradu bitan, bez obzira na prozivanja i vređanja – poručio je legendarni gradonačelnik Prijedora.

NEOSTVARENE ŽELjE

Danas kad se povlačim, u meni nema neostvarenih ciljeva i planova, ali ima neostvarenih želja koje nisam odradio u Prijedoru. Želeo bih da se baš sve ulice asfaltiraju, do svake kuće da dođe voda i kanalizacija i da svi sa biroa za rad budu zaposleni. To su želje, a realnost je nešto drugo. Mnoge planove sam ostvario i zbog toga sam srećan. Glavni cilj mi je bio da Prijedor bude regionalni centar. To sam ostvario. Prijedor je postao moderan grad koji se konstantno razvija i raste – dodaje Pavić.

Novosti.rs