dani-meda-2016-gradonacelnik-1Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić posjetio je izlagače na privredno-turističkoj manifestaciji “Dani meda 2016”, koja je juče otvorena na malom gradskom trgu.

On je istakao da se grad Prijedor trudi da svima koji nešto proizvode, a naročito poljoprivrednim proizvođačima, omogući da svoje proizvode prezentuju na atraktivnim mjestima kako bi što više građana moglo da vidi i kupi njihove proizvode.

“Ove godine meda je bilo manje nego inače, a pčelari kažu da je dobrog kvaliteta. Način na koji grad pokušava pomoći pčelarima je po njima zadovoljavajući i zato ćemo ovu manifestaciju i ubuduće podržavati”, rekao je danas Pavić novinarima.

On je dodao da je podrška lokalne vlasti višestruka tako da je, osim finansiranja obuke i odlaska na sajmove, pčelarima dodijeljena i zemlja, jer je stav da će oni morati u dogledno vrijeme da imaju svoju zadrugu koja će za osnov imati promociju meda, ali i zajedničko pakovanje i jedinstven nastup na tržištu.

dani-meda-2016-gradonacelnik-2Predsjednik Udruženja pčelara “Prva pčela” Đuro Kunić rekao je da asocijacija broji oko 80 aktivnih članova, da je ova godina bila jako loša za pčelare, da su rezultati prinosa mali, ali da je bitno stanje pčela koje je dobro.

Iz Gradske uprave potvrđeno je da se godišnje izdvaja oko 2.000 KM za rad Udruženja pčelara, da je iznos podsticaja marka po košnici i da je u posljednjih 10 godina za pčelare izdvojeno oko 100.000 KM.

Manifestacija “Dani meda”, koja je okupila tridesetak pčelara, traje do nedjelje, 25. septembra, nakon čega će naredne dvije sedmice na malom trgu biti održana manifestacija “Dani voća”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dani-meda-2016-gradonacelnik-4 dani-meda-2016-gradonacelnik-5 dani-meda-2016-gradonacelnik-6 dani-meda-2016-gradonacelnik-3