elta-vinaKnjiga pod nazivom “111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija” promovisana je nedavno u prijedorskoj Gradskoj čitaonici.

Autor ovog djela je dr Svetozar Savić.

U knjizi “111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija”, Svetozar Savić je predstavio različite sorte vina koje su karakteristične za područje Crne Gore.

Bazirao se na male proizvođače ove božanske kapljice, a tvrdi da su crnogorska vina izvanrednog kvaliteta.

“Mislio sam da poznajem Crnu Goru, odnosno te vinogradarske krajeve, ali kad krenete na teren uvijek nađete nešto neobično. Ima puno tih krajeva koji su me iznenadili svojom ljepotom. Vina su izvanredna. Mogu da kažem da je većina vina koja sam ja ocijenio organskog porijekla.”, kaže Svetozar Savić, autor knjige.

O djelu je govorio Milun Lutovac, koji je prijedorskoj publici objasnio vezu između vina i literarnog izraza.

On smatra da je vino zastupljeno u mnogim aspektima našeg života i da mnogo govori o ljudima.

“Vino je jedan medijum koji spaja prostore. Koliko god da se razlikuje u raznim krajevima, toliko govori o mentalitetu, ljudima, podneblju. Mislim da je doktor Savić na jedan lijep način progovorio o podneblju iz kojeg on dolazi.”, rekao je Milun Lutovac, književni teoretičar.

Knjiga “111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija” promovisana je u nekoliko gradova Crne Gore, Hrvatske i Srpske. Prevedena je i na engleski jezik.

ELTA TV 1