medjunarodni-dan-mira-2015U organizaciji Nansen Dijalog Centra Prijedor sutra (21.09.2016. godine) se u našem gradu održava manifestacija „Međunarodni dan mira – MIR JE NAŠ IZBOR”, u periodu od 13:00 do 15:00 časova, na Malom gradskom trgu u Prijedoru.

NDC Prijedor od 2011. godine organizuje aktivnosti povodom obilježavanja „Međunarodnog dana mira“, a treći put, počevši 2014. godine, u zajedničkoj realizaciji aktivnosti sa projektnim saradnicima, osnovnim školama Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta. Na aktivnosti na koju su pozvane sve osnovne škole pomenutih gradova / opština, učestvuje više od 250 učenika i profesora iz deset (10) škola iz Prijedora, jedne (1) iz Oštre Luke i četiri (4) iz Sanskog Mosta.

Gdin Steinar Bryn, osnivač i senior konsultant Nansen dijalog mreže iz Lillehammera u Norveškoj, počasni građanin Prijedora će učestvovati u aktivnostima manifestacije.

Na učešće i podršku manifestaciji, takođe, pozivamo predstavnike institucija, ministarstava, međunarodne zajednice, opština, škola, medija i šire društvene zajednice.

Manifestacija se realizuje u okviru projekta NDC Prijedor čiji cilj je jačanje inter-etničkog dijaloga, među – entitetske komunikacije i saradnje u regiji Prijedor, koji finansijski podržava Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Nansen Dijalog Centar je udruženje građana koje je od 2010. godine počelo sa radom i u područnoj kancelariji Prijedor, kao nastavak rada i aktivnosti NDC Banja Luka, osnovanog 2000. NDC Prijedor promoviše inter-etnički dijalog kao jednu od vještina za nenasilno rješenje sukoba i konflikt transformaciju, zagovarajući mir, pomirenje, multi-etničko i multi-kulturalno razumijevanje u BiH.

Aktivnosti ove manifestacije će biti organizovane i u Sanskom Mostu u parku Zdena u periodu od 10:00 do 12:00 časova sa učenicima i profesorima iz Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta.

PROGRAM MANIFESTACIJE PRIJEDOR

Mali gradski trg
Srijeda, 21. septembar, 2016. godine

13:00 – 13:30 Defile učesnika manifestacije pješačkom zonom, od „Patrije“ do DM prodavnice i natrag do Malog gradskog trga, susret učenika iz Prijedora i Sanskog Mosta u centru grada uz razmjenu simboličnih poklona – golub mira i maslinova grančica.

13:30 – 13:45 Manifestaciju na Malom gradskom trgu u centru Prijedora će otvoriti Nansen vršnjački medijatori iz Prijedora i Sanskog Mosta, uz podršku Nansen trenerica Gdin Steinar Bryn, osnivač i senior konsultant Nansen dijalog mreže iz Lillehammera, Norveška će podržati i učestvovati u manifestaciji.

13:45 – 15:00 Prezentacija najboljih literarnih i izložba likovnih radova na temu „Mir u mojim očima“, interaktivne kreativne aktivnosti na pomenutu temu kao što su:
-rad na hamer papiru uz korištenje recikliranog materijala,
-dekorisanje slogana manifestacije,
-crtanje kredama po pločniku,
-kreativnost na platnu, pisanje poruka mira,
-distribucija papirnih golubova sa porukama mira,
-distribucija promotivnog materijala,
-muzički performans / pjevanje pjesama mira
-Završna aktivnost – plesni performans