nova toplana-otvaranje (5)Do početka sezone grijanja ostalo je nešto više od mjesec dana. Toplane su iskoristile prethodni period i tamo gdje je bilo potrebno izvršen je remont postrojenja i toplovodne mreže.

Nabavljeni su energenti, tako da toplane Srpske potpuno spremne dočekuju sezonu grijanja, koja zvanično traje od 15. oktobra do 15. aprila. Međutim, u slučaju niskih temperatura zagrijavanje radijatora moglo bi da traje i duže, kažu direktori.

Sve je spremno za početak sezone grijanja u Banjaluci, poručuju iz Toplane. Izvršen je remont opreme, instalacija i distributivne mreže, čije punjenje počinje u ponedjeljak. Cijena grijanja ostaje na prošlogodišnjem nivou.

Za sezonu grijanja spremna i prijedorska toplana. Ukoliko bude bilo potrebe, radijatori će, kažu, biti topli i prije petnaestog oktobra.

“Ovo novo postrojenje je malo zahtjevnije od postrojenja na mazut zato što se mora upaliti mnogo ranije 4-5 dana. Mi smo, za sada, nabavili veliki dio biomase. Do nove godine, računamo čak i više od Nove godine, sve skladišne kapacitete smo popunili”, izjavila je Ljiljana Despotović, direktorica Toplane Prijedor.

Novo grijanje na biomasu obezbijedilo je građanima 24 časa tople domove.

“Možemo reći da je prošle godine bilo jako dobro, a očekujemo da tako i nastavi, s obzirom da imamo sve preduslove. Biomasa je puno jeftinija”, kaže jedan stanovnik Prijedora, dok drugi dodaje: “Prošla, za razliku od prethodne tri, bila je odlična, očekujem da će i ova biti takva”.

Istočno Sarajevo grijanjem snabdijevaju tri toplane, koje pokrivaju ovo područje. Što se tiče njih, kažu, sezona već sutra može da počne.

“Radili smo hemijsko čišćenje kotla i određeni zahvati su urađeni na samom razdjelniku i izmjenjivaču toplote u samoj kotlovnici”, navodi Dejan Tošić, direktor Toplane Sokolac.

Za hladne dane građani Istočnog Sarajeva straha nemaju, očekuju tople radijatore.

“Kod nas je plinsko grijanje. Nemamo se šta spremati, sve zavisi od centrala i do njihovog grijanja tamo. Mi se grijemo preko ove toplane u Lukavici i apsolutno zadovoljni”, navode građani Istočnog Sarajeva.

Toplane u većini gradova Srpske su spremne, ostaje samo da se sačeka na prve hladnije dane.

RTRS