srna-pavic-biracki-spiskoviPredsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da su birački spiskovi javni dokument i da oni moraju biti dostavljeni.

Pavić je rekao da predizbornu kampanju paralelno prati niz događanja u Republici Srpskoj, te da je danas grupa ambasadora tražila odgađanje referenduma, iako nemaju nijedan argument na koji bi se pozvali.

“Vidite da je danas grupa ambasadora bila u Banjaluci i interesantno je da svi oni traže odgađanje referenduma, a da nemaju niti jednoga argumenta ni u zakonu niti bilo gdje drugo na koji bi se pozvali”, izjavio je Pavić novinarima na večerašnjoj tribini DNS-a u Rasavcima.

On je dodao i da neki govore o otcjepljenju i slično, ali da ovdje nije riječ ni o kakvom otcjepljenju nego o provjeri mišljenja građana o određenom pitanju u Republici Srpskoj.

“To ne bi trebalo da dira nikoga ako se želi čuti mišljenje građana.
Isto tako vidite da je CIK odbacio prigovor Republike Srpske na nedostavljanje biračkih spiskova i sada niko ne reaguje na to, a očigledno je da je to protivno i zakonima i propisima koji vrijede i u Republici Srpskoj i u BiH”, rekao je Pavić.

On je dodao da su birački spiskovi javni dokument i oni se moraju dostaviti.

“Ali, evo vidite kada je nekome u interesu onda može i ovako i onako i naša nesreća je što u ovim slučajevima međunarodna zajednica podržava jednu
stranu bez obzira da li je njihovo mišljenje zasnovano na zakonu ili ne”, rekao je Pavić.

On je istakao da u DNS gledaju svoja posla. “Nikada nećemo prihvatiti niti prenošenje ovlašćenja sa Republike Srpske na nivo BiH niti ćemo podlijegati uticaju bilo koga da bi sila prijetnje ili uticaj bili argument koji bi natjerali nas ili bilo nekoga drugog da donose svoje odluke”, naveo je Pavić.

On je rekao da u DNS-u smatraju da je dijalog i konsenzus način da se u BiH rješavaju određena pitanja, “a ne žalbe međunarodnoj zajednici koja onda uzme bič u ruke i hoće da bičuje samo jednu stranu”.

SRNA