koalicija prva tolerancijaKoalicija “Prva tolerancija Prijedor” podržava sve pozitivne aktivnosti koje promovišu toleranciju, mir i razumijevanje, a osuđuje incidente motivisane predrasudama, koji šire mržnju, netrpeljivost i kao takve negativno utiču na kvalitet života građana i kreiraju negativnu sliku lokalne zajednice u javnosti.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Evidentirajući niz nemilih dogadjaja u Prijedoru koji su se desili u posljednjih mjesec dana, a koji su doveli do porasta tenzija, najoštrije osuđujemo sljedeće događaje:

-presretanje i ometanje kolone vozila sa posmrtnim ostacima Bošnjaka iz Sanskog Mosta 19. jula 2014. g. dan prije masovne dženaze,
-verbalni napad tokom masovne dženaze u Kozarcu 20. jula 2014. g.
-ubistvo dva sugrađanina u mjesnoj zajednici Trnopolje za vrijeme Bajramskih praznika, koje je zastrašilo i ugrozilo osjećaj bezbjednosti u našem gradu.

Ovakvi događaji ne doprinose pomirenju, suživotu i toleranciji u našoj zajednici. Stoga pozivamo sugrađane da se uzdrže od bilo kakvih postupaka koji bi doveli do dizanja tenzija i daljeg ugrožavanja bezbjednosti, te da poštivanjem i uvažavanjem različitosti doprinesemo razvoju grada Prijedora. Nadamo se da će nadležne institucije u što kraćem vremenu učiniti sve što je u njihovoj moći u cilju rasvjetljavanja ovih događaja i procesuiranju odgovornih lica.

Koalicija „Prva Tolerancija Prijedor” je formirana u novembru 2013. godine sa ciljem provođenja aktivnosti na sprečavanju i borbi protiv krivičnih djela i incidenata počinjenih usljed predrasuda, te s ciljem promovisanja društvene kohezije u zajednici, a sačinjavaju je predstavnici petnaest organizacija civilnog društva i pojedinaca: Fondacija “Zajednički put”, Prijedor; Udruženje “Česka besjeda”, Prijedor; Udruženje ratnih veterana, opštinska organizacija Prijedor; Udruženje žena “Nada”, Prijedor; Udruženje žena “Berek”, Prijedor; Udruženje žena “Rudarka”, Ljubija, Prijedor; Udruženje logoraša Kozarac; Udruženje logoraša “Prijedor 92”; Udruženje građana “Familija”, Prijedor; Omaldinsko humanotarno udruženje “Čisto srce”; Udruženje žena “Polet”, Hambarine; Ukrajinsko udruženje „Kozak”, Trnopolje; Prim. Dr Azra Pašalić; Udruženje ratnih vonih zarobljenika i logoraša regije Prijedor i Udruženje boraca Krajine 1992-1995.

Prijedor 30.07.2014.god Koalicija „Prva Tolerancija Prijedor“