braca janjaninU boksu, kao i svim ostalim profesionalnim sportovima, potrebno je mnogo muke, znoja i odricanja da bi se postigao uspjeh. Tako nam braća Janjanin pojašnjavaju svoj životi režim.

Najstariji brat, dvadesetpetogodišnji Dražan Janjanin najduže je u ovom sportu. Iza sebe ima 150 mečeva od kojih je 140 pobjeda. Četvrti je u Evropi, a sedam godina je višestruki najbolji borac BiH i RS u teškoj kategoriji.

Dražan kaže da se i danas sjeća svog prvog treniga, kada je sve počelo.

-Moj otac je dok sam spavao kao dječak došao i pitao me da li bi volio da treniram boks? Kao mali volio sam da gledam Rokija u filmovima (smijeh) i zamišljao sebe u ringu. Otac me je prvi put odveo na trening i od tada sam u boksu. Jedno vrijeme sam napravio pauzu, ali nisam mogao izdržati, nakon nekog vremena sam ponovo u ovom sprtu, zajedno sa svojom braćom – priča Dražan.

Slađan Janjanin trenira boks 12 godina. Kaže da je, gledajući svoga brata zavolio ovaj sport. LJubav prema boksu je sve više rasla kada je počeo da postiže velike uspjehe. Iako ima 23 godine, Slađan je višestruki prvak BiH i RS i prvi profi borac iz Prijedora sa šest pobjeda nokautom u velter kategoriji.

-Kad sam u ringu zaboravim na sve probleme i gledam samo protivnika, da zadam što više udaraca i pobijedim taj meč. U boksu možeš da primiš, da zadaš udarac, ali nijednog momenta nemaš namjeru da uvrijediš čovjeka. Nakon meča zagrlim i poljubim svog protivnika. LJudi ovaj sport pogrešno shvataju, naročito gledajući mnoge filmove. Boks je plemenita vještina i za mene je najbolji sport na svijetu – kaže Slađan.

I najmlađi brat, dvadesetjednogodišnji Miloš Janjanin krenuo je stopama svoje braće. Do sada je igrao mečeve širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Aktuelni je prvak BiH u lakoj kategoriji. Kao i njegovoj starijoj braći, boks mu je sve u životu. Kaže, prednost im je što zajedno, osim u teretani, mogu da treniraju i kod kuće.

-Odlična borba, čiji je ishod potpuno neizvjestan. To je zašto se boks voli. I u boksu moraš imati srce, to je sport gdje ne smije biti straha. Treba da zaboraviš na sve i gledaš kako da pobijediš protivnika – priča Miloš.

Svaki meč, svaku pobjedu i svaki poraz braća Janjanin doživljavaju zajedno. Tako će biti dokle god se budu bavili ovim sportom.

Kozarski vjesnik