izbori 2012Prijedorčani će glasati na 124 redovna glasačka mjesta, po jedno glasačko mjesto za glasanje u odsustvu i glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima, a za lica koja ne mogu doći na biračko mjesto, biće formirana tri mobilna tima.

Svi građani koji imaju prebivalište na području grada Prijedora, imaju ličnu kartu i pravo glasa, već su upisani u birački spisak. Centralna izborna komisija BiH nadležna je za vođenje Centralnog biračkog spiska, rekla je Suada Kolonić, član Gradske izborne komisije.

– U Centralni birački spisak za našu izbornu jedinicu, sa 23. 7. 2014. godine upisano je 85.902 birača. Ovaj broj obuhvata redovne birače, birače koji glasaju putem pošte, kao i raseljena lica – rekla je Kolonićeva.

Radi se još uvijek o preliminarnom biračkom spisku, koji Centralna izborna komisija svakodnevno ažurira. U Centru za birački spisak, koji se nalazi u zgradi MUP-a, ulaz do muzeja u kancelariji broj tri, ili na telefon broj 216-406, građani svakim radnim danom, u vremenu od 7,30 do 15.30 časova, mogu provjeriti da li su upisani u ovaj spisak.

– Centralna izborna komisija zaključuje i potvrđuje Centralni birački spisak za redovne birače 45 dana prije održavanja izbora i taj rok ističe 28. 8. 2014. godine. Sve promjene koje do tada budu prijavljene nadležnom organu, biće unesene u Centralni birački spisak – pojasnila je Suada Kolonić.

Sva punoljetna lica koja nakon toga izvade ličnu kartu, moći će da glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima. Što se tiče lica koja do dana izbora postaju punoljetna, u skladu sa pravilima koja je donijela Centralna izborna komisija, redovnim biračima koji se ne nalaze na zaključenom biračkom spisku, a posjeduju važeći identifikacioni dokument u skladu sa Izbornim zakonom BiH i potvrdu o mjestu prebivališta, biće omogućeno da glasaju na biračkom mjestu za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima. Raseljena lica koja žele da izvrše promjenu glasačke opcije, treba da to urade najkasnije do 29. ovoga mjeseca.

– Gradska izborna komisija će, ukoliko se ukaže potreba, uz saglasnost Centralne izborne komisije BiH, izvršiti ručnu dodjelu birača biračkim mjestima – rekla je Suada Kolonić.

Gradska izborna komisija, do osmog avgusta treba da odredi konačan broj i lokaciju biračkih mjesta. Orijentacioni broj je 124 biračka mjesta za birače koji glasaju za osnovnu izbornu jedinicu trenutnog prebivališta. Po jedno biračko mjesto je predviđeno za glasanje u odsustvu i glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima. Na ovom glasačkom mjestu moći će da
glasaju lica koja su upisana u Izvod Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH, a na dan održavanja izbora se zateknu u zemlji, kao i lica koja izvade ličnu kartu nakon osmog avgusta. Glasanje licima koja su zbog bolesti ili starosti vezana za svoj dom, ili se nalaze u odgovarajućim ustanovama, biće omogućeno putem tri mobilna glasačka tima.

PRIMJEDBE
Privremeni birački spiskovi bili su izloženi i u mjesnim zajednicama. Primjedbe su najčešće imali birači koji su, od prošlih do sadašnjih izbora, promijenili adresu, a to nisu prijavili u kancelariji CIPS-a. U prethodnim izborima bilo je primjedaba građana na raspored po biračkim mjestima u većim ruralnim naseljima, kao što su Marićka, Lamovita, Krivaja i slično, koja nemaju označene ulice i nisu zvaničnom odlukom podijeljena na dijelove.

Kozarski vjesnik
Foto – arhiva