avaz-mesudijaPrijedorčanka Mesudija Selman sretna je zbog činjenice da jedan od njena dva sina Dino Selman radi u Meki, na najsvetijem mjestu muslimana. Posao je, kako kaže, nakon što je završio Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru, dobio iznenada, kad ga je najmanje očekivao, stjecajem sretnih okolonosti, i to ni manje ni više nego u samom Haremi-šerifu na najvećem satu na svijetu “Clock Toweru”.

Stigla ponuda

– Tamo radi već dvije godine i, koliko znam, brine se o osvjetljenju sata, čiji je prečnik 40 metara. To je pet puta više od londonskog Big Bena. Ponosna sam što je tamo i što radi. Ipak je to Meka. Nekako, kad se sve to izdešavalo, kada je s velikim iznenađenjem, nakon uzaludnog traženja posla, stigla ta ponuda, onda sam rekla samoj sebi da su moje molbe da mi se dijete zaposli, pa još na takvom svetom mjestu, uslišene – kaže Mesudija, inače predsjednica prijedorskog “Merhameta”.

Dodaje da s Dinom, koji ima samo jedan slobodan dan u sedmici, često komunicira. Koliko će sin ostati u Meki, majka Mesudija ne zna. No, za Bajram je u Prijedoru na obaveznom porodičnom druženju, kada se u kući Mesudije i Mahmuta Selmana na jednom mjestu okupi “cijeli jedan mali svijet”.

Velika želja

– Mnogo nas je tada za stolom, Dino sa svojom suprugom, sin Adnan sa svojom porodicom, imam i unuku od njega… Za Bajram mi obavezno dolaze i brat Mesud iz Engleske, drugi brat Said iz Švedske, tetka iz Švicarske, ma cijeli jedan svijet je kod nas. I svi željno čekaju moju baklavu, koju sam naučila da pravim uz moju majku Razu – ističe Mesudija, koja želi da jednog dana vidi Meku.

Vjeruje da će joj sin pomoći da tu veliku želju i ostvari.

Paketi siromašnima

Prijedorski “Merhamet”, uz pomoć donatora iz Švedske i Danske, podijelit će tokom Bajrama 500 paketa siromašnima.

– Uz pomoć Nevladine organizacije “Majke za mir” iz Francuske, obradovali smo ovih dana i 21 porodicu sa po 500 maraka pomoći. Prednost su imale socijalno nezbrinute i porodice koje su imale velike štete od poplava – rekla je Selman.

Zemzem voda i datule

– Sin nam često iz Meke donosi “najbolju vodu na Zemljinoj površini”, zemzem vodu i obavezno datule, koje su mnogo krupnije od onih koje se mogu naći kod nas u trgovinama – kaže Mesudija.
Dnevni avaz