srna-blanik kup 2016-organizacioni odborMinistar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić prisustvovala je danas sjednici Organizacionog odbora 11. manifestacije “Blanik kup”, koja će u subotu, 27. avgusta, biti održana na Aerodromu “Urije” u Prijedoru i izrazila zadovoljstvo što će ovo takmičenje biti prvi put održano na novoj betonskoj pisti.

Rešićeva kaže da se grad Prijedor uspio izboriti da povuče sredstva iz IPA fondova za ovaj projekat i dodala se ovim povećava i bezbjednost učesnika ovog takmičenja.

Predsjednik Organizacionog odbora kupa Milenko Đaković potvrdio je da su svi organizacioni i bezbjednosni uslovi ispunjeni i da je sve spremno za početak “Blanik kupa”.

Direktor Kupa Milan Marković potvrdio je da je do sada prijavljeno tridesetak pilota jedriličara iz Australije, Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

“Budući da prijava traje i do same ceremonije otvaranja, očekujemo da broj jedriličara bude i veći”, kazao je Marković.

Organizator kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja i veza, te Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i grad Prijedor.

Dolazak takmičara na aerodrom “Urije” planiran je u 10.00 časova, svečano otvaranje kupa u 11.00 časova, a proglašenje pobjednika u 17.00 časova.

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Slijetanje ovih jedrilica će, prvi put, umjesto na travnatoj, biti na novoj betonskoj pisti dugoj 700 metara koja je izgrađena kroz projekat “Prekogranično vazdušno umrežavanje”, koji je od 2012. godine sa gradovima partnerima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Italije sprovodio grad Prijedor.

Pored betonske piste, na Aerodromu “Urije” podignut je novi hangar sa pratećim objektima i opremom kojima je poboljšano funkcionisanje i bezbjednost aerodroma.

Projekat je vrijedan 800.000 KM, od čega je 85 odsto osigurala Evropska unija, a ostatak grad Prijedor.

SRNA