nijaz-samka huremovic-med (1)Prva asocijacija na med je onaj pčelinji, ali ne i u Kozarcu kod Prijedora, gdje u pojedinim domaćinstvima, poput onog Nijaza Huremovića, mještanina zaseoka Brđani, vrijedno posljednjih dana prave čudesnu slasticu – med od jabuka.

Specifičan okus

Otkriva da za ovaj med, koji može biti od kiselih i slatkih jabuka, što mu na kraju i daje specifičan okus, koristi svoje i ničim prskano voće.

– Čist eko-proizvod iz moje kuhinje – kaže Huremović, koji od stotinjak kilograma jabuka dobije desetak kilograma meda.

nijaz-samka huremovic-med (9)Onaj teži posao pripada njemu, a onaj malo lakši „da pripazi da se sok od jabuka lagano krčka na dobroj vatri“ supruzi Samki.

– Zajedno pravimo med. Jabuke, a obično pomiješam slatke i kisele, prvo sameljem pa kad dobijem sok, stavim ga u veliku šerpu i sve to na vatru. Ništa nije brzo, pa pravljenje ovog meda traje i po desetak sati, jer najmanje toliko treba da se sok ukuha u med. I isto toliko stajanja kod vatre. Ponekad u taj med ubacimo na kraju i poneku svježu jabuku koja se prosto u toj smjesi rastopi, ali daje divan okus – pojašnjava Nijaz proceduru pravljenja meda od jabuka koji u svojoj zimnici ima posljednjih osam godina.

I to najmanje 20-ak kilograma.

Može uz maslenicu

– To pravim za svoju porodicu, mada poneka tegla ode kao milošta nekom od mojih prijatelja. One starije podsjeti na djetinjstvo, oni mlađi kažu da ipak više vole neki čokoladni preljev – kaže s osmijehom Huremović, koji ovaj ljekoviti med koristi na više načina.

Najviše ga voli uz vruću maslenicu, a često i za pravljenje izuzetnog soka gdje na jednu času vode ide kašika meda od jabuka.

“Pomažu” i najmlađi

U pravljenju meda Huremovićima „pomažu“ i najmlađe komšije. Vrte se oko vatre, gledaju kako se cijedi sok i peku kukuruze kojih ovih dana ima u izobilju.

Dnevni avaz

nijaz-samka huremovic-med (2) nijaz-samka huremovic-med (3) nijaz-samka huremovic-med (6) nijaz-samka huremovic-med (4) nijaz-samka huremovic-med (5) nijaz-samka huremovic-med (7) nijaz-samka huremovic-med (8)