izvidjaci-poljska (1)Grupa od 22 učesnika iz BiH i to 14 iz Zenice, šest iz Prijedora i dva iz Visokog predstavljaju BiH izviđače na Centralno evropskoj smotri izviđača (Jamboree) koja se od 04.08. – 14.08.2016. godine održava u poljskom gradu Vroclavu.

Šest planinki i izviđača Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” Prijedor koji se nalaze na ovoj manifestaciji su: Šejla Ganić, Nikolina Davidović, Katarina Javor, Svetlana Bjelobrk, Gabriel Briševac i Damjan Radaković, a raspoređeni su u dvije patrole.

Jamboree je veliko internacionalno izviđačko okupljanje koje predstavlja zvijezdu dešavanja na jednom izviđačkom kalendaru, te može da bude na nacionalnom, kontinentalnom i svjetskom nivou.

Poljska izviđačka asocijacija je odlučila da jamboree smjesti u evropski Centar kulture za 2016. godinu, grad kojeg zovu Venecija sjevera – Wroclaw.

izvidjaci-odlazak u poljskuSlogan ovogodišnjeg Jamboree-a Centralne Evrope je „Art of Scouting“ („Umjetnost izviđaštva“) i upravo taj slogan je u korespondenciji sa domaćinskim gradom – evropskim Centrom culture.

Na jamboree-u će učestvovati izviđači iz preko 30 zemalja svijeta.

Kažu da kultura i umjetnost mogu biti most koji spaja različite nacije, stoga se nadamo da ćemo uspjeti sagraditi što više mostova i predstaviti našu zemlju, savez i odrede u najboljem svjetlu.

Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović” Prijedor

izvidjaci-poljska (3) izvidjaci-poljska (4) izvidjaci-poljska (5) izvidjaci-poljska (6) izvidjaci-poljska (7) izvidjaci-poljska (8) izvidjaci-poljska (9) izvidjaci-poljska (10) izvidjaci-poljska (11) izvidjaci-poljska (2)