rajko radivojacU prisustvu brojnih zvanica, te 70-tak izlagača u Žepču je nedavno održana dvodnevna manifestacija Dani maline i meda.

Održana su edukativna predavanja za proizvođače jagodičastog voća i pčelare. Između ostalih kao predavači su se pojavili sarajevski profesor mr. Adnan Maličević i prijedorski ekspert za pčelarstvo Rajko Radivojac.

Za žitelje Žepča i posjetioce ove manifestacije organizovana je izložba meda i jagodičastog voća. Svoje štandove je imalo 70-tak izlagača iz Žepča, Zavidovića, Maglaja, Tešnja, Teslića, Visokog, Livna, Tuzle… Svoju su opremu predstavile i dvije firme koje se bave proizvodnjom opreme za jagoičato voće i pčelarstvo.

Ovo je prva manifestacija maline i meda u Žepču, koje je druga općina u BiH po zasadima jagodičastog voća i u samom je vrhu po broju pčelara. Imaju više od 300 hektara površine pod zasadima maline i preko 2.000 proizvođača koji su prošle godine proizveli 1.226 tona maline. Prema prošlogodišnjem registru u Žepču djeluje oko 200 proizvođača meda i pčelinjih proizvoda; oni su u prošloj godini proizveli 80 tona meda.

Pokrovitelj ove izložbeno – sajamske manifestacije bio je Mato Zovko, načelnik Općine Žepče, a organizatori Razvojna agencija Žepče (RAŽ) i Općina Žepče.

Ideja za organizaciju jedne ovakve manifestacije postoji godinama, ali eto prvi puta je realizirana ove godine. Realizirali smo je uz pomoć osam zadruga – kaže Branka Janko, direktorica RAŽ-a.

Organizacijom predavanja u Žepču su željeli da pomognu proizvođačima da se upoznaju sa svim novitetima u proizvodnji, tehnologiji i opremi kako bi njihovi proizvodi bili kvalitetniji i konkurentniji na tržištu.

Predavanja su organizirana na području Željeznog Polja, u Ozimicama i Žepču. Odziv za predavanja iz oblasti jagodičastog voća je bio izuzetno veliki; svako predavanje je pratilo oko 200 slušatelja proizvođača malina.

Magistar Adnan Maličević je govorio o savremenim tehnologijama uzgoja maline, a Rade Ljubojević, vlasnik Sirogojno kompanije je predstavio svjetske trendove u sektoru jagodičastog voća.

Veoma zanimljivo i dobro posjećeno predavanje imao je i Rajko Radivojac koji je govorio o saradnji pčelara i voćara u cilju boljih prinosa te očuvanju pčelinjih zajednica. On je imao dvije teme: “Principi dobre pčelarske prakse” i „Saradnja pčelara i voćara u cilju većih prinosa, te očuvanja pčelinjih zajednica”.

Uz brojne ilustracije na primjerima iz Hrvatske i Srbije, Radivojac je pokazao šta nas sve čeka na putu uvođenja sistema Dobre pčelarske prakse. Posebno je upozorio da „trovanjem pčela pesticidima štetu trpe i pčelari i voćari“.

BH pčelar