rtrs-koprivnaSelo Koprivna je sjeverozapadna granica Republike Srpske i Federacije. Ovdje danas živi oko 600 stanovnika. Linija razgraničenja prolazi pored srpskih kuća, kroz dvorišta i bašte.

Ovako svoju priču o životu na liniji razgraničenja počinje Mirko Milanović. Njegova bašta je jedinstvena, kaže Mirko, jer paprike uzgaja u Srpskoj, a krastavac u Federaciji.

“Ovo gdje kuća stoji to ti je Republika Srpska, a odmah iza kuće je Federacija”, kaže Mirko Milanović iz Koprivne.

Život u Koprivni – konkurenciju nema, tvrde mještani. Prednosti mnoge – od proizvodnje voća, povrća, do bavljenja stočarstvom i peradarastvom. Tako tokom cijele godine, ovdje gotovo svaka kuća ima svoje proizvode.

“Na selu kad čovjek živi on može da ima samoodrživ život, još ako donese neki dinar iz neke firme pa tu svoju platicu uložio u tu svoju poljoprivredu”, navodi Vladimir Trkulja.

pak, Kopriva dijeli sudbinu mnogih sela.Odlazak mladih, ostavlja trag na dobar dio domaćinstava,koja su danas zaključana.Lokalna zajednica,svjesna problema.

“Pokušavamo da ih animiramo da zasade plantaže maline i kupine,jer je primjetna u poslednje vrijeme ekspanizija toga ,na taj način da obezbijede sredstva,formiraju porodice i ostaju ovdje”, rekao je Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka.

I pored svega, mještani Koprivne kažu da život ovdje ne bi mijenjali, Ne bi ni Mirko s početka naše priče, koji u šali kaže da ipak radije bere papriku u Srpskoj, nego krastavac u Federaciji.

RTRS