prijedorski atleticari na jahoriniPrijedorčanka Lusija Kimani-Marčetić, članica Atletskog kluba Borac iz Banjaluke i reprezentativka Bosne i Hercegovine, nalazi se na završnim prtipremama za učešće na predstojećim Olimijskim igrama u Rio de Žanieru.

Na Jahorini dotjeruje formu, a uz nju su i mladi prijedorski atletičari, uglavnom bh.reprezentativci u svojim uzrasnim kategorijama, koji se pripremaju za drugi dio atletske sezone.

Osim Lusije i njenog supruga i trenera Siniše Marčetića, na Jahorini se nalaze Aleksa Ilić, Nikola Brdar, Bojana Bljejac, Srđan Đaković, Ena Mijić, Una Borojević, Anja Trebovac i Mirko Cvijić.

-Najveća sportska smotra na svijetu u Braziliu se sasvim približila. Za očekivati je učešće preko 10.000 takmičara iz preko 200 zemalja, a Lusija je jedina sportistkinja iz BiH kojoj će ovo biti treći nastup na ljetnjim Olimpijadama – podsjeća Marčetić.

Rođena Kenijka, koja je 21.juna napunila 36 godina, živi u Donjim Orlovcima nadomak grada na Sani, trčala je u maratonu 2008.godine u Pekingu, a potom i 2012. u Londonu.

Pred njom je još jedan veliki izazov.

-Lusija vredno trenira dva puta dnevno. U jednom danu prelazi od 25 do 30 kilometra na nadmorskoj visini između 1.600 do 2.000 metara – nastavlja Maručetić.

U Riju se u najtežoj discipline „kraljice sportova“ očekuje učešće oko 120 maratonki.

Nezahvalne su bilo kakve prognoze, ukoliko se zna da su mogućnosti atletičarke iz Republike Srpske u smislu finansijskih sredstava za pripreme bile skromne u odnosu na svoje rivalke.

-Iznad svega nadamo se da će Lusija završiti trku i da će bez povrede stići na cilj. To je njen osnovni zadatak, a svakako da će se boriti da ostvari što bolji plasman. Realno gledano, sam povratak na atletsku stazu i odlazak na Olimpijadu, ukoliko se zna da je imala pauzu, zbog našeg zajedničkog radosnog trenutka, rađanja kćerke Viktorije, već je ogroman uspjeh – zaključio je Siniša Marčetić.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com