kolektivna dzenaza 2014 (1)Posmrtni ostaci 284 Prijedorčana, stradalih u posljednjem ratu, a identifikovanih u proteklih godinu dana, danas su iz Kozarca sa kolektivne dženaze ispraćeni na više lokalnih mezarja i grobalja na kojima su tokom popodneva i ukopani/sahranjeni.

Radi se 283 Bošnjaka i jednom Hrvatu sa područja Prijedora koji su ubijeni 1992. godine, a većina njih je ekshumirana iz masovne grobnice Tomašica.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da se danas sjeća najstarijeg načela ljudskih prava – prava na dostojanstvo te da je dužnost živih da se bore za istinu i pravdu.

“Laž i nepravda nemaju budućnost. Samo na istini i pravdi može se graditi mir. Dokazi o zločinima počinjenim na ovim prostorima su dostavljeni sudovima i dostavljaće se i dalje. Danas izražavamo solidarnost sa porodicama dok se posmrtni ostaci njihovih najmilijih spuštaju u zemlju”, rekao je Incko u obraćanju okupljenima.

kolektivna dzenaza 2014 (2)Vršilac dužnosti zamjenik šefa misije američke ambasade u BiH Edvard Bestik rekao je novinarima da se u Kozarcu nalazi kako bi odao počast žrtvama i porodicama žrtava ubijenih u Prijedoru i okolini tokom rata, da tuguje s porodicama žrtava i izražava najdublje saučešće.

“Prošlogodišnje otkriće masovne grobnice u Tomašici je snažan podsjetnik na brutalnost koju je ovo područje pretrpjelo devedestih godina i ružan odjek zločina iz Drugog svjetskog rata”, rekao je Bestik novinarima u Kozarcu.

On je kazao da SAD vjeruju da svi pojedinci odgovorni za zločine treba da budu privedeni pravdi te da građani Prijedora zaslužuju bolju budućnost temeljenu na miru, toleranciji i suživotu.

“Nadamo se da će svi građani Prijedora priznati sve zločine počinjene ovdje i otvoreno razgovarati o tome šta a se desilo u prošlosti, kako i zašto, ko je bio kriv i ko je mirno posmatrao”, dodao je Bestik.

kolektivna dzenaza 2014 (3)Vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein Kavazović.

“Drage majke, vaša je bol velika kao i bol majki u Podrinju i Srebrenici, ali vjerujemo da je vaša ljubav veća”, poručio je Kavazović.

Današnjem ispraćaju, osim porodica, rodbine, prijatelja i vjerskih službenika, prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Želko Komšić, potpredsjednici Republike Srpske i Federacije BiH Enes Suljkanović i Svetozar Pudarić, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i brojni drugi zvaničnici.