blic-vujakovic-huhsPad aviona i višestruko zakazivanje glavnog padobrana nisu uterali strah u kosti Siniši Vujakoviću, padobrancu iz Prijedora.

Neprijatna epizoda sa padom „cesne 206“, koja je s visine od 2. 500 metara završila u polju kukuruza kod Ptuja, u Sloveniji, nije ga omela da tokom četiri decenije izvede 3.300 skokova.

– Sve do udara aviona u zemlju nisam ni pomislio da bih mogao poginuti. Ti trenuci su bili vezani za paničan strah od moguće eksplozije ili požara. Ipak, nastavio sam da skačem jer sam uveren da ću umreti prirodnom smrću – prisjeća se Vujaković (60).

Rezervni padobran je koristio devet puta, a samo jednom se, tvrdi, istinski uplašio.

petrovdanski padobranski kup 2016-prvi dan (10)– Promenio sam profesiju, zemlju i jezik, a jedino se u padobranstvu osećam kao da sam ja – ja. Nema osećaja koji se može porediti sa onim koji se javlja u slobodnom padu – otkriva Vujaković, novinar po profesiji, koji više od 20 godina živi i radi u Beču.

Bez obzira na ogroman broj letova koje ima iza sebe uvek se iznova raduje svakom novom skoku i u svakom od njih beskrajno uživa.

Vujaković je prvotimac AK „Prijedor“ i takmiči se s austrijskom sportskom licencom.

Pre rata je bio vicešampion BiH, drugi na međurepubličkom kupu i para-ski šampion BiH. Osvojio je treće mesto u SFRJ pojedinačno u skokovima na cilj, bio prvak SFRJ u grupnim skokovima, para-ski šampion SR Jugoslavije, te član reprezentacije SR Jugoslavije. Najveći uspeh bila je titula vicešampiona na Svetskom kupu u master konkurenciji, 2011. godine, koja mu je donela i titulu sportiste godine opštine Prijedor.

petrovdanski padobranski kup 2016-prvi dan (3)Vujakovićeva 10 godina mlađa koleginica Angelika Huhs skače više od dve decenije i reprezentativka je Austrije.

– Osvojila sam titulu prvakinje Austrije i titula vicešampiona na Svetskom kupu u Italiji. Svaki skok ponovo doživljavam kao prvi i to je izuzetno uzbudljivo – kaže Angelika.

Dodaje da se odlično oseća u ovom sportu, jer „žene mogu da postignu sve kao i muškarci, samo što su mnogo emocionalnije od njih“.

Navijački klub

Prijedorski padobranci imaju i navijački klub.

Njihovi navijači su dečaci, njih tridesetak, a zovu se „Aero armija“.

Blic.rs
foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

petrovdanski padobranski kup 2016-pobjednici (9) izlozba posvecena padobranskom kupu (9)