rzr ljubijaParlament Srpske nastaviće Dvanaestu redovnu sjednicu razmatranjem Prijedloga odluke o prodaji većinskog paketa akcija Rudnika željezne rude Ljubija Prijedor.

Ovaj rudnik, zbog plasmana željezne rude, važan je i za kineske kompanije poput Hestila koji krajem juna preuzima Smederevsku željezaru.

Nakon trodnevne posjete kineskog predsjednika Si Đipinga Srbiji ekonomisti i politički analitičari smatraju da je time napravljen ogroman iskorak. Tvrde da će Srbija početi da korača velikim koracima, i da će rezultati od te saradnje tek biti vidljivi.

Srbija se našla na kineskom putu svile – kao glavna poveznica sa tržištem Evropske unije, tvrde analitičari. Kupovina Smederevske željezare samo je početak te saradnje.

– Oni kupuju u najnezgodnijem trenutku čeličanu, kada cijene sirovog čelika padaju već 5-6 godina. S obzirom na to da Kinezi dugoročno razmišljaju, po 20-30 godina unaprijed, ja vjerujem da su oni već izračunali kada će sljedeći put doći do rasta cijena i koje vrste čelika – smatra Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis i Ekonometar.

Poruke koje su upućene iz Smederevske željezare isključivo su političke prirode, što je i dobro, uvjeravaju analitičari. Ekonomski interesi koji se kriju iza tih poruka, tek bi trebalo da se osjete.

rtrs-rzr ljubija– Potpisan je sporazum o industrijskom proizvodnom parku u Smederevu, dakle dolasku kineskih kompanija koje bi ovdje pravile kooperacije sa našim kompanijama. Dobijena je lista naših kompanija koje mogu da budu partneri i da one izvoze na treća tržišta i to je velika šansa koju moramo da iskoristimo – smatra Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Republika Srpska ima iskustva sa kineskim investicijama. Termoelektrana Stanari jedan je od primjera dobre saradnje, ali i ozbiljnosti koje Kina pokazuje kada je riječ o njenim investicijama. Potpredsjednik Privredne komore Srpske Mihajlo Vidić kaže da je za očekivati da Republika Srpska napravi određenu ponudu ekonomske saradnje, a bio bi to veliki iskorak za domaću privredu.

– Mi tu imamo veliku šansu da sklopimo ugovor sa Željezarom Smederevo i da tu rudu koju imamo na području Prijedorskog bazena počnemo da izvozimo i povećamo iskope koje uopšte ne koristimo – kaže ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Ukoliko za to postoji i politički dogovor, svaka druga saradnja trebalo bi da teče bez problema. Predsjednik Dodik imao je priliku da direktno razgovara sa kineskim predsjednikom, najavljujući buduću posjetu Kini. Razgovralo bi se uglavnom o infrastrukturnim projektima.

– Srpska ima istorijsku šansu da bude dio kineskih interesa jer je Kina drugi investitor na svijetu i za njih se otimaju mnogo veće zemlje, a evo mi imamo priliku da nam je to sve pruženo kao na tacni – smatra politikolog Vlade Simović.

Dugoročni kineski strateški prijekat je da u narednom periodu uloži 10 milijardi evra, mahom u centralnoevropske i zemlje jugoistočne Evrope. Gotovo tri milijarde evra Kina planira samo da uloži u Srbiju. U tome bi Republika Srpska trebalo da pronađe svoje interes, smatraju analitičari.

RTRS