sud bih (3)Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je u julu 1992. godine vidio mrtva tijela u selu Zecovi (opština Prijedor), te kako je neke od njih i sahranio.

Z-7 se prisjetio da su već u maju postavljeni punktovi prema Prijedoru i Hambarinama. Kako je kazao, jednom su ga kod prijedorskog mosta vratili naoružani i uniformisani mladići kada je krenuo na posao.

On je rekao i da je čuo da se “desio incident s puškaranjem” između Srba i Bošnjaka na punktu prema Hambarinama i kako se pričalo da je neko bio ranjen i poginuo.

Na upit Odbrane da li ijedno ime može vezati za to puškaranje, svjedok je kazao da “na to pitanje neće odgovoriti i da nije tu zbog punktova”, te da ne zna okolnosti pod kojima se to desilo.

Z-7 je posvjedočio da je srpska vojska upadala u selo Čarakovo, koje graniči sa Zecovima, i da ima saznanja da je ubijen jedan stariji čovjek.

Prema svjedoku, 22. jula 1992. godine začula se pucnjava iz pravca Ljubije i Briševa, ali i s drugih lokaliteta.

“Sa mnom od kuće je krenuo daidža, a otac je prije toga otišao u mlin, da samelje žito”, rekao je Z-7, dodavši da su krenuli u pravcu šume. On je naglasio da su se krili dok vojska nije prošla i da je u jednom trenutku vidio 20 do 30 vojnika koji su izašli iz šume te išli prema Čarakovu i pucali ispred sebe.

sud bih (1)Svjedok je kazao da se nakon toga našao s braćom i rođakom, te saznao da na lokalitetu Točak ima pet ubijenih osoba. Tamo je vidio da se radi o starijim civilima – Huseinu Ferizoviću, Hamdiji, Ramizu i Nedžadu Hopovcu te Refiku Hujiću. Oni su, prema njegovim riječima, bili krvavi te imali prostrjelne rane.

Sa rođakom se, kako je naveo, uputio prema kući, kada su na putu pronašli ubijenu rođakovu suprugu. Kod kuće su pronašli ubijene rođakovu majku i dvoje djece, od pet i sedam godina.

“Stariji, mislim da je zajahao biciklo. Biciklo mu je bilo među nogama. (…) Kod majke nije bio jedan dio u predjelu glave i kod malog”, rekao je svjedok, dodavši da su ova tijela ukopali u bašti, odakle su kasnije i ekshumirana.

On je dodao da su pronašli još jedno tijelo u drugoj kući. Z-7 za oca ništa nije znao dok nije pronađen u grobnici Tomašica.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 10. juna.

BIRN