rudar prijedor-leotar-izvjestaj (4)Selidba u niži rang takmičenja trebalo bi da automatski znači bitno smanjenje troškova takmičenja za klubove, ali takav slučaj nije u BiH. Bar ne u situaciji kada klub ispadne iz Premijer lige BiH u Prvu ligu Republike Srpske.

I u jednom i u drugom takmičenju naredne sezone nastupiće po 12 klubova, koji će poslije 22 kola igrati još deset u Ligi za prvaka i Ligi za opstanak. To znači da će klubovi imati 16 domaćih i 16 gostujućih utakmica, tako da tu neće biti nikakvih novčanih razlika zbog eventualno većeg ili manjeg broja mečeva.

Troškovi za gostovanja su gotovo identični i za jedno i za drugo takmičenje, jer kada se sabere i oduzme, nema drastičnih razlika u dužini putovanja, a cijena, koju prevoznici naplaćuju po kilometru je približno ista po cijeloj Republici Srpskoj i iznosi između 1,7 i 1,9 maraka po kilometru.

rudar prijedor-napredak-rezultat (1)Ono što je već zabrinulo bivše premijerligaše Borac, Slaviju, Rudar-Prijedor i Drinu su troškovi službenih lica na domaćim utakmicama. Dok su bili u eliti tu obavezu nisu imali, jer je sve troškove plaćao generalni sponzor BH Telekom na godišnjem nivou direktno na račun FS BiH. A u narednoj sezoni kasa ova četiri kluba, ali i preostalih osam prvoligaša poslije svake od 16 domaćih utakmica biće praznija za 1.100 maraka. Toliko “koštaju” glavni sudija, dva pomoćnika, četvrti arbitar, kontrolor suđenja i delegat meča. Njihove cijene su fiksne i od dobijenog iznosa moraju da sami plate putne troškove ili eventualni smještaj u gradu u kojem se igra susret. Eventualno angažovanje većeg broja službenih lica na susretu (dodatne asistent sudije i komesar sa bezbjednost) ne košta dodatno klubove, jer njih plaća Fudbalski savez Republike Srpske.

Ono što bi moglo da utješi u ovom trenutku najviše čelnike klubova koji su ispali su kartoni. Naime, dok su bili premijerligaši za svaku javnu opomenu klupska kasa ja bila siromašnija za 100, a za svako isključenje 200 maraka (omladinske ekipe plaćale su polovinu iznosa). Tu obavezu neće imati u prvoligaškom društvu, jer se već nekoliko sezona ne plaća za dobijene žute i crvene kartone. Međutim, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da na tom polju neće doći do promjena možda već veoma brzo.

Naravno, troškovi bi trebalo da budu manji za prvoligaše, bar što se tiče cijene ekipe na mjesečnom, odnosno godišnjem nivou, ali i to može da bude varka. Jer, neki će sa željom da se što prije vrate u Premijer ligu BiH trošiti možda i više nego u sezoni kada su bili u eliti, dok će neki pokušati da uštede.

Jedno je jasno – razlika u cijeni takmičenja između Premijer lige BiH i Prve lige Republike Srpske i nije toliko velika, koliko se bar u prvi mah čini.

Troškovi
Glavni sudija 250 maraka
Pomoćni arbitar 170 maraka (x 2)
Četvrti sudija 90 maraka
Delegat 220 maraka
Kontrolor suđenja 200 maraka

Glas Srpske