kolektivno krstenje (1)Učenici Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora nastavili su i ove godine tradiciju kolektivnog krštenja.

U crkvi Svete Trojice u našem gradu, uz prisustvo kumova, rodbine i prijatelja, krstilo se 10 maturanata ove škole.

Prema riječima njihovog vjeroučitelja Ilije Bašića, učenici koji su vjeronauku pohađali osam godina, sami su izrazili želju da budu kršteni prije nego što odu iz osnovne škole.

-Ovo je već postala tradicija naše škole da organizujemo saborna krštenja. Ranije je to bilo u manastiru Gomionica, a ovaj put smo to učinili u sabornoj crkvi u našem gradu i drago nam je zbog toga – kazao je Bašić.

Učenici koji su se krstili za kumove su uglavnom imali školske drugare.

kolektivno krstenje (2)Kako su sami istakli, najviše ih raduje činjenica da su ovaj trenutak podijelili sa prijateljima iz škole sa kojima su ostvarili doživotnu, “kumovsku” vezu.

Krštenju maturanata osnovaca prisustvovao je i Zdravko Budimir, direktor OŠ “Desanka Maksimović” Prijedor.

On kaže da još nije čuo da neka škola organizuje ovakvu svečanost za svoje maturante.

-Posebno je dirljivo i svečano danas kada se krsti deset učenika iz naše škole i to je bila njihova želja da i na ovaj način pokažu to zajedništvo koje su tokom školavanja gradili, a posebno što su im kumovi učenici tako da će to među njima prerasti u neraskidiva prijateljstva – istakao je Budimir.

U crkvi Svete Trojice u Prijedoru danas su kršteni: Ljubomir Batoz, Velimir Batoz, Milica Despot, Vladimir Despot, Boris Banjac, Nikola Balaban, Žana Kovačević, Zoran Torbica, Ivana Kesić i Teodora Pjević.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – RTRS

kolektivno krstenje (3) kolektivno krstenje (4) kolektivno krstenje (5)