festival crteza i muzike-pocetak (1)U Prijedoru je počeo 10. festival crteža i muzike na kojem učestvuje deset vajara doktoranata, postdiplomaca i studenata sa Fakulteta primijenjenih umjetnosti iz Beograda.

Učesnici će u prijedorskoj Galeriji `96 stvarati skulpture do 20. maja, kada će biti otvorena izložba radova nastalih tokom festivala, a najbolje radove nagradiće Rudnici željezne rude “LJubija”.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević rekao je da je festival, koji se ove godine održava pod nazivom “Zemlja je naša sudbina”, okupio vrhunske vajare.

“Od ovih mladih ljudi, pod mentorstvom poznatog vajara i profesora na Fakultetu primijenjenih umjetnosti iz Beograda Gorana Čpajka, očekujemo prijatnu radnu atmosferu i uspješan rad”, rekao je Ilijašević.

On je dodao da će se ovaj, kao i raniji festivali, održavati u prisustvu publike, odnosno prolaznika za koje će galerijski biti otvoren kako bi mogli da gledaju stvaranje skulptura.

Likovni program jubilarnog festivala upotpuniće nastup beogradske glumice Biljane Đurović, koja će u nedjelju 15. maja izvesti monodramu “Nadežda Petrović”, dok će u okviru muzičkog dijela biti organizovana dva koncerta džez i rok muzike.

Ulaz za sve prateće događaje festivala biće besplatan.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

festival crteza i muzike-pocetak (2) festival crteza i muzike-pocetak (3) festival crteza i muzike-pocetak (4)