kolo srpskih sestara-pocelo pravljenje vaskrsnih peretaka (1)U Kolu srpskih sestara u Prijedoru počela je priprema vaskršnjih peretaka. Plan im je da ove godine pripreme više od 3000 peretaka koje će prodavati, ali i donirati onima kojima je pomoć najpotrebnija.

U prijedorskoj organizaciji Kola srpskih sestara vrijedno rade na pripremi vaskršnjih peretaka. Od ukupno 3 600 koliko će ih pripremiti ove godine, 3000 peretaka će prodati po simboličnoj cijeni od 1 marku, a ostatak će darivati socijalno ugroženim Prijedorčanima.

– Svaku tu marku ćemo iskoristiti u humanitarne svrhe, pomoći ćemo porodicama sa više djece, starima i iznemoglima. 600 peretaka ćemo podijeliti Udruženju koje okuplja djecu sa posebnim potrebama “Neven”, otići ćemo u bolnicu na dječiji odjel i na gerijatriju, rekla je predsjednik Kola srpskih sestara, Prijedor Jadranka Mijić.

Vaskršnji pereci nezaobilazni su na trpezi svakog pravoslavnog doma za vrijeme najvećeg hrišćanskog praznika. Oni simbolizuju Hristov vijenac, koji je bio napravljen od trnja, kaže Dara Avramov, dugogodišnja članica Kola srpskih sestara.

– I sve ovo ovako kako pravimo simbolizuje to trnje. Crveno jaje simbolizuje njegovu krv. Mi radimo peretke da se ne zaboravi tradicija, jer pravoslavni narod voli svoju tradiciju, kazala je član Kola srpskih sestara, Prijedor Dara Avramov.

Kolo srpskih sestara u gradu na Sani broji 30 aktivnih članova. Nedostaje im mlađih žena i djevojaka, pa su ih ovim putem pozvale da im se pridruže u humanoj misiji.

ELTA TV1