srna-kolo srpskih sestara-pravljenje peretaka (1)Članice Kola srpskih sestara iz Prijedora planiraju da ove godine pripreme 3.600 vaskršnjih peretaka, od čega će 600 darovati Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven”, Dječijem odjeljenju u prijedorskoj bolnici i starim i iznemoglim licima smještenim na Gerijatriji.

Predsjednik Kola Jadranka Mijić kaže da je namjera da do petka, 29. aprila, bude pripremljeno 3.600 peretaka, od čega će 3.000 biti prodato građanima po cijeni od jedne KM.

“To je autohtoni običaj Potkozarja. Naše peretke veoma su tražene i čuvene po kvalitetu. Pripremamo ih od domaćih jaja, dijelom i iz manastira Klisina, a po receptu provjerenih domaćica”, istakla je Mijićeva.

Ona je navela da i ove godine imaju najveću podršku grada, zato što su prepoznali kvalitet njihovog rada, te podsjetila da je prošle godine prodato 2.500 peretaka, dodatnih 500 podijeljeno.

Mijićeva je dodala da je za pripremu ove poslastice, u obliku trnove krune, koja je ukras gotovo svake potkozarske trpeze za najveći hrišćanski praznik, potrebno puno pažnje i kulinarskog iskustva.

SRNA

srna-kolo srpskih sestara-pravljenje peretaka (2) srna-kolo srpskih sestara-pravljenje peretaka (3)