koalicija-Luka Tomac-Sana izvor pecinaPrijedorčanin Goran Krivić je dugogodišnji aktivista Koalicije za Sanu koja se od 2009. godine protivi izgradnji hidroelektrane “Medna” u gornjem toku rijeke Sane. U subotu se organizuje već tradicionalni protestni izlet na izvore Sane koji okuplja veliki broj ekologa, ljubitelja prirode i ovog područja. Sa Goranom smo za portal BUKA razgovarali o radu Koalicije, potrebi da se zaštiti ovo područje, građanskom aktivizmu i drugim temam.

Gorane, godinama je borba za Sanu aktivna, šta aktiviste Koalicije sve ovo vrijeme drži da ne odustanu od borbe za ovo prirodno blago?

Dopunio bih pitanje samo sa tim da je borba za NAŠE prirodno blago i NAŠE prirodno nasljeđe. NAŠE kažem misleći na sve građane naše zemlje, a ne na pojedince koji žele da se obogate u datom trenutku. Koalicija se i formirala radi toga da kažemo NE uništavanju našeg prirodnog nasljeđa, da kažemo NE uništavanju rijeke Sane. Entuzijazam i ljubav prema prirodi, a u ovom slučaju prema našoj rijeci Sani, jeste to što nas drži i gura da ne odustanemo od očuvanja rijeke Sane.

goran krivicKoliko je, prema tebi, važno uključiti se kao građanin, kao aktivista, jer često ne postoji drugi način da se na probleme ukaže i da se na kraju oni, u najboljem slučaju, i riješe? Odnosno, zbog čega je građanski aktivizam važan?

Građanski aktivizam je vrlo važan jer se tako podiže svijest građana, građani iskazuju svoje mišljenje, učestvuju u društvenim procesima, a samim tim u procesima odlučivanja i donošenju odluka tj. pritiskanju nadležnih institucija i zahtijevanju da nađu najbolje rješenje nekog problema.

Iako smo do sada mnogo pisali o tome, da ponovimo, zbog čega je važno sačuvati izvore Sane?

Ukratko da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva Kelag International (Austrija), pokušava da izgradi malu hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Uprkos dokazivanju sa strane ekološkog i socijalnog aspekta Koalicija za Sanu je izradila Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžet opštine i Republike Srpske u iznosu od 1.055.988 KM.

koalicija-Boro Maric-SanaKakva je trenutna situacija kada je Sana u pitanju? Da li radovi na izgradnji hidroelektrane i dalje traju?

Situacija nije zadovoljavajuća jer radovi intenzivno traju. Krenula je i izgradnja zaustavne brane, što je već dovelo do pregrađivanja jednog dijela Sane.

Ko je, po tvom mišljenju, najveći krivac za sve ovo što se dešava sa ovim područjem, da li možemo očekivati pozivanje na odgovornost?

Možemo reći da su nadležne institucije koje su izdale koncesije i dozvole te koje moraju preuzeti krivicu za ovo što se događa na rijeci Sani i naravno da će biti pozvane na odgovornost zbog svojih postupaka.

koalicija-Vanja Hadziavdic-sacuvajmo SanuProstornim planom Republike Srpske, gornji tok rijeke Sane predviđen je kao park prirode, a izvori Sane treba da budu pod strogim režimom zaštite, zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti. Uz to, Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je rijeka Sana svrstana u prvu kategoriju. Samo četiri rijeke u RS su u ovoj kategoriji. Zbog čega Vlada RS ignoriše ovaj veliki problem na koji ukazujete?

Zbog čega ignorišu to bi njih trebalo pitati jer smo mi ukazali na sve loše strane izgradnje hidroelektrane „Medna“ od uništavanja kvaliteta vode i riječnog toka preko uništavanja turističkog potencijala do negativnog ekonomsko-finansijskog efekta.

Da li smo uopšte svjesni prirodnog blaga koje nas okružuje, ne samo kada je Sana u pitanju, nego kada je priroda u cijeloj zemlji u pitanju?

koalicija-Boro Maric-izvor Sane2Očigledno da nismo jer nam se ovakve stvari ne bi dešavale. Kad se okrenemo samo na vodne resurse, naša zemlja je jedna od najbogatijih u Evropi, a ovdje se i dalje gleda kako bi se uvezla koja flaša vode.

Ukoliko se nastavi izgradnja i dođe do rada hidroelektrane, koje su ekološke posljedice koje možemo očekivati?

Možemo očekivati da se voda u gornjem toku rijeke Sane prekriži kao voda prve klase, možemo očekivati da će gornji kanjon ostati bez vode, možemo da očekujemo da izletište na mjestu gdje se spajaju dva izvora bude potopljeno, a to su samo neke od posljedica koje će prouzrokovati hidroelektrana ako dođe do završne izgradnje tog objekta.

Šta se trenutno može uraditi kada je zaštita Sane u pitanju?

Uvijek se može apelovati na nadležne institucije da se zaustavi izgradnja započete hidroelektrane „Medna“ i da se taj dio proglasi parkom prirode i zaštiti od takvih i sličnih projekata koji uništavaju rijeku Sanu.

Koji su planovi Koalicije za naredni period, planiran je izlet na Sanu, na čemu ćete još raditi?

koalicija-Boro Maric-izvor SaneDa, i ove godine je planiran protestni izlet na izvorima rijeke Sane koji će se održati 23. aprila. gdje očekujemo uz naše sugrađane i brojne goste iz čitave Evrope. I ovaj put smo tu da stanemo na izvorima i kažemo da “NE ODUSTAJEMO OD SANE”, zato pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i uveličaju skup.

Takođe, ove godine rijeka Sana je uvrštena u turneju kroz rijeke Balkana. Pod sloganom „Sačuvajmo rijeke Balkana – zaustavimo navalu brana“ 16. aprila sa Save u Sloveniji kreće „Balkanska turneja kroz rijeke“, kojoj je cilj da podigne svijest o važnosti balkanskih rijeka i prijetnjama sa kojima se suočavaju. Na čelu sa bivšim olimpijcem Rok Rozmanom i osnivačem Leeway Collective, kajakaši iz Evrope će veslati na 16 rijeka u šest balkanskih zemalja, a 23. aprila će veslati na Sani. Turneja se završava 20. maja na rijeci Vjosa u Albaniji.

Koalicija takođe još uvijek vodi sudski proces protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zbog izdavanja Ekološke dozvole i planira da, između ostalog, i dalje nastavi pravnu borbu protiv izgradanje hidroelektrane „Medna“.

6yka.com

koalicija-Boro Maric-Sacuvajmo Sanu