gimnazija sveti savaSrebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, potpisala je memorandum o razumijevanju za unapređenje energetske efikasnosti s osam predstavnika lokalnih zajednica u RS i 12 direktora javnih ustanova iz RS, u kojima će biti realizovan projekat energetska efikasnost.

Riječ je o drugom krugu potpisivanja memoranduma, u kojem je Upravljački odbor projekta izabrao 12 objekata. Kako je pojašnjeno, sprovođenje ovog projekta, koji se realizuje uz podršku Svjetske banke, podrazumijeva rekonstrukciju javnih zgrada iz oblasti obrazovanja i zdravstva, kako bi se poboljšala njihova energetska efikasnost i smanjila izdvajanja za materijalne troškove.

Golićeva je rekla da će se raditi utopljavanje objekata, termička izolacija, zamjena prozora, vrata, ali i energenata u nekim objektima, zatim izolacija i zamjena krovne konstrukcije. Podsjetila je da su u prvom ciklusu potpisani memorandumi za 11 institucija, a da će u narednom periodu biti i treći krug.

“Ovi objekti će nakon energetske efikasnosti postizati uštede i do 50 odsto u odnosu na materijalne troškove koje sada izdvajaju za te objekte”, rekla je ona i dodala da će to biti najbolji pokazatelj koliko je projekat opravdan.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da je ovim projektom ukupno obuhvaćen 21 školski objekat ili objekat koji je vezan za obrazovanje.

“Ovo će dosta značiti za sve ustanove obrazovanja, a doći će i do značajnih ušteda u grijanju i izdvajanjima za grijanje”, smatra Malešević.

Siniša Gatarić, načelnik opštine Prnjavor, izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da potpiše projekat u kojem su partneri s Vladom RS i dodao da se radi o Osnovnoj školi “Nikola Tesla”. Dodao je da će u okviru projekta biti urađene veoma važne stvari za školu, kada je u pitanju očuvanje energije i povećanje komfora života unutar tog objekta, i učenika i profesora.

Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora, istakao je da će u Prijedoru biti izvršena rekonstrukcija zgrade Gimnazije “Sveti Sava” i dijela prostorija Uprave Nacionalnog parka “Kozara”.

S tim u vezi, Radmila Bijelić, direktor Gimnazije “Sveti Sava” Prijedor, izrazila je zadovoljstvo što se ova škola našla u grupi onih koje će, kako je naglasila, doživjeti procvat obrazovno-vaspitnog procesa.

“Radi se o trošnoj zgradi koja postoji od 1921. godine i mislim da je ovo zaista izuzetna prilika gdje možemo na tom planu da mnogo učinimo. To je nešto što poboljšava uslove rada”, rekla je Bijelićeva.

Drago Đurić, direktor Gimnazije “Filip Višnjić” iz Bijeljine, rekao je da će nakon završetka radova i u ovoj školi, koja će 2019. godine napuniti 100 godina postojanja, biti olakšan rad i učenika i profesora.

Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini RS, rekao je da su ovi projekti odlično urađeni, što pokazuje činjenica da Svjetska banka nije povukla sredstva, već je dala dodatna sredstva i podršku za ovakve projekte.

“Ovo je samo dokaz da sve ove priče o političkoj podjeli projekata ne postoje. Znamo da su projekte dobili i Prnjavor i Kozarska Dubica i Bijeljina i druge opštine, i to samo na osnovu kvaliteta projekata, a ne politike”, zaključio je Banjac.

Nezavisne novine