lusija kimani marcetic-pocetak pripremaPrijedorčanka Lusija Kimani-Marčetić, članica Atletskog kluba „Borac“ iz Banjaluke, polako ulazi u pripreme za ovogodišnje ljetnje Olimpijske igre, kojima će domaćin biti Rio De Žaneiro (Brazil), a biće joj to treće uzastopno učešće na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri.

Podsjetimo, nastupila je i u Pekingu 2008.godine, te Londonu 2012., a zalet za maratonsku trku hvata sa Mrakovice, na Kozari, gdje je trenutno u hotelu „Monument“.

-Obično startujem sa 800 metara nadmorske visine, nakon koje ću preći na visinu od 1.500 metara. Još nisam u maratonskom treningu, već pretrčim svega 500 kilometara mjesečno, dok će kasnije iznositi 800 km. Ove godine trčala sam dvije kraće trke u Hrvatskoj, prije svega da bi popravila svoju brzinu – rekla je Kimani-Marčetić.

Vlasnica rekorda Republike Srpske i BiH u najtežoj disciplini „kraljice sportova“, trci na 42.195 kilometara (2:34:57) olimpijsku normu ispunila je krajem prošle godine u Valensiji, ostvarivši vrijeme 2:40:36.

-Poznato je da je maraton zaista zahtjevan. Lusija će pokušati da pruži maksimum kako bi dostojno na Olimpijadi reprezentovala Republiku Srpsku, a uvjereni smo da će, kao i u prethodnim odlascima u Peking i London, imati punu podršku i finansijsku pomoć nadležnih institucija RS – rekao je Siniša Marčetić, njen suprug, ujedno i trener.

Tekst – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Lusija Kimani-Marčetić