preda-pdKljučni segmenti rada Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedor “PREDA-PD” su priprema i provođenje strateških projekata Prijedora koristeći donatorska sredstva, a aktivnosti u velikoj mjeri zavise od broja aktivnih poziva međunarodnih organizacija, institucija i fondova za finansiranje.

“U toku 2015. godine popraćeno je više od stotinu donatorskih organizacija, te su upućena obavještenja za 76 zainteresovanih organizacija o 46 otvorenih javnih poziva u vrijednosti većoj od 198 miliona KM”, navodi se u izvještaju o radu ove agencije za prošlu godinu.

Lani je završena implementacija 12 projekata iz različitih oblasti i istovremeno je započeta ili nastavljena implementacija 12 projekata.

“U toku 2015. godine Agencija je pružila značajnu konkretnu podršku privrednim subjektima kroz podršku u kandidovanju na pozive različitih međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, čime su ostvareni finansijski podsticaj u iznosu od 933.000 KM”, dodaje se u izvještaju.

Aktivnosti Agencije obuhvataju i rad na upravljanju ljudskim resursima i u te svrhe Agencija je obavila nekoliko istraživanja u toku 2015. godine.

Riječ je o analizi uticaja srednjoškolskog obrazovanja na ponudu radne snage, istraživanju buduće profesionalne orijentacije učenika završnih razreda srednjih škola, istraživanju o definisanju potreba za radnom snagom i analizi predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

SRNA