nezavisne-sampinjoni ljubija (1)Da je uzgoj gljiva dobar posao u rudničkim tunelima pokazuju u Rudniku željezne rude Ljubija, kod Prijedora, u kojem je krajem prošle godine ponovo pokrenuta proizvodnja šampinjona, a ove godine planiraju proširenje kako bi imali berbu svaki dan i izvoz na evropsko tržište.

Za sada su u funkciji tri tunela sa šampinjonima, u pripremi je i četvrti, a Stanko Vujković, direktor RŽR Ljubija, kaže da im je u planu u funkciju staviti svih šest tunela rudnika.

“Želja nam je da budemo ozbiljan proizvođač šampinjona na ovim prostorima i da proizvodimo 60 do 70 tona godišnje. Sada pripremamo tehnologiju kako bismo prerađivali i otpadni dio koji ostane nakon berbe”, rekao je Vujković.

nezavisne-sampinjoni ljubija (2)Gljive iz Ljubije za sada se plasiraju uglavnom u RS, te manjim dijelom u FBiH, a o ozbiljnosti proizvodnje govori podatak da očekuju dobijanje standarda koji prate ovu oblast, koje bi, kažu, mogli dobiti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, što bi omogućilo da gljive plasiraju i na tržište Evrope.

“Idemo u tu fazu da sa četvrtim tunelom i našom organizacijom napravimo da imamo svaki dan berbu. Sada je proces od rasađivanja komposta do kraja berbe nekih 40 dana, a do prve berbe 18 do 21 dan. Trenutno smo dostigli nivo da po jednoj vreći uberemo 5,5 do šest kilograma”, istakao je Vujković.

Pored šampinjona, planiraju da u jednom od tunela uđu u proizvodnju bukovače.

Mračni hodnici rudnika pokazali su se kao idealni za uzgoj šampinjona, pa su plodovi iz Ljubije prve klase.

nezavisne-sampinjoni ljubija (3)Kako bi dobili idealne uslove, morali su postići temperaturu, vlažnost vazduha, ventilaciju, ali i druge.

Jadranko Tomaš, jedan od pet radnika koji su angažovani za rad, kaže da se postepeno pojačava tempo berbe.

“Temperatura u kompostu treba da bude 25 stepeni, a kada krene gljiva 17 stepeni. Jedan od tunela trenutno je u fazi berbe, a jedan u fazi pripreme, koja podrazumijeva inkubaciju kompresa, nakon čega se stavlja humus i onda će biti berba”, kaže Tomaš.

On je na proizvodnji gljiva radio i prije nego što je obustavljena 2005. godine.

Nezavisne novine

nezavisne-sampinjoni ljubija (4)