gradonacelnik marko pavicGradonačelnik Prijedora Marko Pavić protivi se inicijativi Vlade Republike Srpske da domovi zdravlja pređu na trezore lokalnih zajednica jer bi građani Srpske na taj način bili dovedeni u neravnopravan položaj kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti.

“Svakom čovjeku u Republici Srpskoj mora biti dostupan isti obim zdravstvene zaštite. To je suština i zbog toga sam protiv prelaska domova zdravlja na trezor opština i gradova”, rekao je Pavić Srni.

On je ocijenio da ova inicijativa predstavlja pokušaj da se dio odgovornosti prebaci na lokalne zajednice, ali da je to nemoguće.

“Dom zdravlja Prijedor posluje pozitivno i nije uopšte problem da ta ustanova pređe na trezor grada koji takođe posluje pozitivno. Ali šta ćemo sa mnogim drugima, jer većina posluje negativno, a posebno šta ćemo sa malim opštinama”, naveo je Pavić koji je i lider Demokratskog narodnog saveza.

Prema njegovim riječima, domove zdravlja finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i nije logično da to ide na trezor lokalnih zajednica koje djelimično finansiraju, i to samo određene projekte i programe primarnih zdravstvenih ustanova.

SRNA