osmi mart-prijedor (1)Bogata ponuda cvijeća i raznih rukotvorina na šarenim tezgama širom RS mami prolaznike koji povodom Dana žena s puno pažnje biraju poklone za pripadnice nježnijeg pola.

Među kupcima je najviše muškaraca, a nije rijetkost ni da žene poklanjaju razne darove ženama. Kada je u pitanju poklon, tu dileme nema, dame tvrde da ih najviše obraduju crvene ruže, ali i drugo cvijeće.

– Cvijeće je za mene najljepši poklon, pa zbog toga i sama biram cvjetne aranžmane za kćerku, snahu i za unuke – rekla je Banjalučanka Mira Babić.

Trg Krajine krase štandovi sa cvijećem i suvenirima rađenim dekupaž tehnikom.

osmi mart-prijedor (2)– Najviše se kupuju karanfili koji koštaju 1,50 KM, ruže od tri i korpice sa orhidejama za koje je potrebno izdvojiti pet do 15 KM – kaže prodavačica Dajana Ferjančić.

Da će danas ipak biti bolja potražnja, nada se starica koja na malom štandu u kartonskoj kutiji prodaje ručno rađene bukete suvog cvijeća po cijeni od tri marke.

– Mnogi prilaze, ali samo rijetki pazare nešto. Izgleda da više vole luksuzne nego skromne bukete – ispričala je ona.

Pored bogate ponude cvijeća, Prijedorčani su rado birali i neki od ručno rađenih suvenira na štandu Olge Kisil-Kunovac koju je sudbina iz Ukrajine dovela u Prijedor.

osmi mart-prijedor (3)– Na prijedlog moje prijateljice iz Kijeva počela sam da izrađujem predmete od papira. Najčešće su to kutije za nakit. Kada ljudi vide gotov proizvod, ne mogu da vjeruju da je u pitanju obična novinska hartija – ispričala je Olga koja kaže da se i sama uvjerila u onu uzrečicu koju je ovdje čula da “ko se jednom napije vode sa Sane, tu i ostane”.

Osmomartovska euforija osjeća se i u Bijeljini. Na gradskom trgu sve vrvi od prolaznika koji kupuju poklone.

– Bez obzira na besparicu, za 8. mart se uvijek nađe neki dinar. Najviše prodajemo ruže i karanfile, a cijene su od 1,50 do tri KM po komadu – rekao je jedan od prodavaca.

Mnogi Fočaci odlučili su da, osim cvijećem, svoje najbliže obraduju ukrasima rađenim u dekupaž tehnici.

osmi mart-prijedor (4)– Najviše prodajemo kutije za nakit, ukrase, ukrasne flaše i čaše – kazala je prodavačica rukotvorina Branka Kulić.

I u fočanskim prodavnicama kozmetike kažu da je ovih dana povećana prodaja parfema i kozmetičkih setova.

Na štandovima u centru Gradiške prodavci nude raznovrsne poklone, od cvijeća do kozmetike.

– I muškarci i žene kupuju, pažljivo biraju poklone jer novac danas diktira sve – rekao je Aleksa Kljajić i dodao da cvijeće košta od 1,50 do 4 marke.

Slađana P. iz Doboja kaže da je pažnja najljepši poklon koji se može nekome darovati i dodaje da to ne treba činiti samo za 8. mart već svakodnevno.

Glas Srpske
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com