sud bih (1)Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane počelo je suđenje Dragoji Zmijanjcu za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.

Dragoja Zmijanjac zvani Zmicko optužen je da je, kao pripadnik neidentifikovane formacije, od aprila do septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu Vojske Republike Srpske (VRS) na području Prijedora. Ovaj napad je, kako se navodi, bio usmjeren protiv civilnog hrvatskog i bošnjačkog stanovništva s ciljem progona na vjerskoj, nacionalnoj i političkoj osnovi.

Na teret mu je stavljeno da je 24. jula 1992. godine iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti.”

Kako se dodaje, optuženi je 27. jula otišao do kuće u koju se sakrio sin ubijenog Halid Dedić i prijetio njegovoj porodici i Mileni Kragulj.

“Halid Dedić je prijavio policiji ubistvo oca, a zatim je odveden na dva mjeseca u logor Trnopolje, nakon čega je protjeran s područja opštine Prijedor”, stoji u optužnici.

Tužilac Izet Odobašić je u uvodnoj riječi kazao da će saslušanjem osam svjedoka i jednog vještaka, te materijalnim dokazima, dokazati da je optuženi svjesno učestvovao u širokom i sistematičnom napadu, ubivši jednu osobu.

“Očevici su prepoznali optuženog tokom napada, jer su ga odranije poznavali”, kazao je Odobašić.

On je istakao da je Prijedor prije napada VRS-a bio multinacionalna opština, u kojoj je nakon preuzimanja vlasti od strane Srpske demokratske stranke (SDS) nesrpsko stanovništvo zastrašivano, iseljavano i odvođeno u logore, u kojima su se dešavala zlostavljanja i ubistva.

“Zatražićemo da se prihvate utvrđene činjenice iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) (…) putem kojih ćemo dokazati formiranje Kriznog štaba SDS-a, vojnih i paravojnih jedinica u koje su ulazili građani srpske nacionalnosti”, rekao je Odobašić.

Branilac Nebojša Pantić kazao je da ne spori da je prije rata Prijedor bio multietnički, te da će prihvatiti utvrđene činjenice, ali da će dokazati da one nisu u korelaciji s njegovim branjenikom.

“Moj branjenik je oženjen muslimankom i živi u harmoniji s njom i njenom porodicom. Ova je optužnica trebala biti prenesena na entitetsko pravosuđe. Zašto se pojedinačni slučaj kvalifikuje kao zločin protiv čovječnosti? Čemu se ovdje sudi?”, istakao je Pantić.

On je kazao da je Odbrana odustala od sporazuma za koji se spremala, te da će dokazati da nije onako kako je tužilac napisao u optužnici. Planirano je da Odbrana sasluša najmanje tri svjedoka.

Optuženi Zmijanjac je rekao da negira optužnicu i da on nije “počinilac ubistva”.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani na ročištu zakazanom za 21. mart.

BIRN